2014.06.23. 06:49:55 6338 36

Használj természetes cukorpótlókat az egészséges életért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ember édes íz iránti vonzalma több ezer évre vezethető vissza. Nem kizárt, hogy az ősember a finom mamutvacsora után, desszert gyanánt még elmajszolt néhány édes virágot, gyökeret. Ám mára sok minden megváltozott, már nem kell megküzdeni az ebédért/vacsoráért (legalábbis őskori értelemben nem), és bizony gőzerővel söpör végig világunkon az elhízás nevű „betegség”.

Különböző cukrok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Különböző cukrok

Ennek, illetve egy valódi „kór”, a cukorbetegség kialakulásának egyik oka, a zsíros ételek, a készételek, a gyorséttermek kínálata, a mozgásszegény életmód és a stressz mellett a túlzott cukorfogyasztás. Felmérések szerint a magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot esznek meg, ami egy évben 35 (!) kilogramm személyenként. Ugye, nem is tűnik fel, hiszen „Csak két cukorral iszom a kávét!”, „Egy egész kicsi tejszínhabot kérek, csak az íze kedvéért!” és „No, még egy kocka csoki nem árthat!”.

Csak természetesen

Habár épp fellendülőben van az (mesterséges) édesítőszerek előállításával foglakozó „iparág”, sokan először természetes módon szeretnék helyettesíteni a cukrot. Ezek előnye pont természetességükben rejlik, hátrányuk, hogy energiatartalmuk nem minden esetben alacsonyabb a cukornál.

Elsőként tehát vegyük górcső alá, mit kínál számunkra a világ a nem mesterségesen előállított édesítők terén.

Méz

Mivel is kezdhetnénk mással? Kalóriatartalmát tekintve szinte ugyanolyan, mint a cukor, viszont sokkal egészségesebb édesítő, mint a „gyári” szerek vagy a klasszikus cukor. Ez annak köszönhető, hogy rengeteg vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B12, E, C, A), 33 féle ásványi anyag, aminosavak, enzimek és szerveztünk számára fontos nyomelemek (kalcium, magnézium, vas, jód, réz, cink, foszfor, klór, nátrium, mangán, alumínium, kadmium, kobalt, kén) vannak benne. Szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, mely könnyen beépíthető az emberi szervezetbe.

Ezek a cukrok a gyors felszívódásnak köszönhetően nem raktározódnak sokáig testünkben, így a méz nem, vagy kevésbé hizlal. Emésztést fokozó és étvágyjavító hatása is ismert. Felnőttek számára a napi ajánlott bevitel 100-200 gramm, gyermekeknek 30 gramm, mindez arányos elosztásban.

Xylitol

A nyír-, vagy nyírfacukor elnevezést ma már senkinek nem kell bemutatni. No, a xylitolt a nyírfa rostjaiban található xilánból nyerik, habár zöldségekben, gyümölcsökben, sőt, testünkben is megtalálható.

Kalóriatartalma 40, szénhidráttartalma 75%-kal alacsonyabb, mint a cukoré. A vércukorszintet nem emeli meg, sőt, segít megőrizni azt, így jó barátunk lehet az elhízás ellen folytatott küzdelemben. Továbbá segít leküzdeni cukorfüggőségünket. Mivel lassabban szívódik fel, jóllakottságérzésünk sokáig kitart, és a túlevés sem fenyeget minket. A hozzászokás időszakában, illetve nagyobb mennyiség esetén kicsit megzavarja pocakunkat.

Ja, és figyelem, Hölgyek! Lúgosító hatású!

Eritritol

A cukor erjesztésével (hasonlóan a joghurtkészítéshez) előállított cukoralkohol. Kevésbé (30%-kal) édesebb, mint a cukor, viszont kalóriatartalma szinte 0 (0,2).

Bélproblémákat nem okoz, hiszen nagyon kis része kerül a vastagbélbe, a nagyobb mennyiség már a vékonybélben felszívódik. Sőt, ez utóbbi majdnem 100%-a változatlan formában, 1 napon belül vizeletünkkel távozik szervezetünkből.

Italok, ételek édesítésére egyaránt kiváló, hiszen minimális utóíze így még kevésbé érezhető.

Stevia

Gyógynövényként már több évszázada használatos (keserű gyógyszerek édesítésére), de édesítőként az 1900-as években, egy dél-amerikai növény, a jázminpakóca leveléből kivonva vált ismertté. Elterjedését a II. világháború cukorhiánya is segítette. Japánban az egyik leggyakrabb alkalmazott „cukorpótló”.

Használata korábban vitatott volt, az USA-ban tudományos okokra hivatkozva be is tiltották, illetve sokáig az EU-ban sem szorgalmazták használatát. Azonban mára bebizonyosodott, hogy káros egészségügyi hatása nincs, egyre ismertebbé válik az élelmiszer piacon.

„Cukisága” nem hagyható figyelmen kívül: a levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, a belőle készült kivonatai pedig 300-szor, viszont szénhidrát- és glükóztartalma alacsony.

Amellett, hogy szabályozza a vércukorszintet, segíti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését. Használói kevésbé fáradékonyak, szellemileg frissebbek, segíthet a nyugodtabb alvásban, jobb emésztésben, horzsolások, fekélyek hamarabb gyógyulásában, a vérnyomás ingadozásában.

Szorbit

Szintén a cukoralkoholok családjába tartozik, kukorica, búza és burgonyakeményítő erjesztésével készül. Vízben jól oldódik, színtelen, szagtalan, enyhén édeskés ízű. Kétszer annyi kell belőle a hasonló édes íz eléréshez, mint a szacharózból. Lassabban felszívódó, mint a cukor, viszont lassan alakul át glükózzá, így kismértékben fokozza a vércukortartalmat. Sajnos, energiatartalma a cukoréval szinte megegyező (4 kcal/gramm).

Nedvességstabilizáló hatásának köszönhetően diabetikus élelmiszerek édesítésére, előállítására rendkívül jó. Előnyös tulajdonsága még, hogy az élesztőgombák nem bontják, és az avasodást késlelteti.

Hátránya, hogy ha nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, hasmenést, puffadást okoz.

Tagatóz

Kevésbé ismert, az újabb édesítőszerek közé tartozó, kis energiatartalmú, természetes, laktózból (tejcukorból) kivont szer. Ételekben, italokban, diabetikus készítményekben egyaránt használják, hiszen segíti a hemofília, a 2. típusú cukorbetegség és egyéb ’nyavalyák” kezelését, illetve a magzati fejlődést. Kalóriatartalma alacsony (1,5 gramm), a bélben prebiotikus hatása van, nem rontja a fogakat. Segíti a jótékony baktériumok életben maradását a bélben. Hasonlóan dolgozzuk fel, mint a fruktózt, viszont csak kb. 20 %-a szívódik fel, továbbá hátrányos tulajdonsága még, hogy „gázasodást”, hasmenést, puffadást okoz.

Mannit vagy mannitol

Mondhatnánk azt is, hogy a „mennyei mannit”, hiszen egy lassan lebomló cukoralkoholról beszélünk, melyet csomósodást gátló anyagként (E421) és alacsony energiatartalmú édesítőszerként élelmiszerekben is felhasználnak. A virágos kőrisből nyerték ki. Naponta maximum 160 milligramm/kg az ajánlott mennyiség. Amennyiben ezt túllépjük, úgy mellékhatásként hasmenés, bélmorgás, puffadás léphet fel.

Maltit vagy maltitol

A végére egy igazi kis csoda maradt! Ez a kukoricakeményítő alapú természetes szer, melynek édesítő hatása szinte megegyezik a cukoréval, már önmagában is biztosítja az ételek édességét. Kalóriaértéke 40%-kal kisebb, mint a cukoré és még a fogakat is kíméli. Lassan felszívódó, így a vércukorszintet csak kismértékben emeli. Nemcsak cukorbetegek számára ideális édesítő, hiszen glikémiás indexe igen kedvező (Gl 20-30).

Hasznosításához szervezetünk nem igényel inzulint, illetve mellékhatása sem ismert.

Forrás: cukormentes.hu, womenshealthmag.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...