2016.06.06. 11:29:39 14129 335

Házi szörpök: hagyományos és modern receptek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha házi szörp, akkor természetesen azonnal a málnaszörp ugrik be, amit ragacsos üvegből töltöttünk a pohárba vagy a kancsóba, és hideg szódával engedtük fel a mamánál. Gyerekkorom meghatározó íze volt ez, még ma is melengeti a szívemet, ha egy pohár málnaszörpöt gurítok le. Egy-két recepttel azért még megtoldjuk a szörp befőzős palettát!

Málnaszörp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málnaszörp

Házi málnaszörp rebarbarával

Hozzávalók:

  • 50 dkg rebarbara
  • 50 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 ek kristálycukor (v. édesítőszer)
  • 1 l víz
  • ízlés szerint méz és cukor (v. édesítőszer) valamit 1 cs vaníliás cukor az újraforraláshoz

Elkészítés:

A rebarbara külső részét vékonyan húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Ezután tegyük bele egy edénybe, adjuk hozzá a málnát, a cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 10 percig.

Ezután szűrjük, és passzírozzuk át, ízlés szerint ízesítsük mézzel, cukorral, (v. édesítőszerrel) adjuk hozzá a vaníliás cukrot, keverjük alaposan össze, majd forraljuk fel.

Amikor a szörp már forr, vegyük le a tűzről, majd merjük előzőleg sterilizált csavaros üvegekbe. Ezután csavarjuk rá a tetőt, majd pár percre állítsuk fejtetőre az üvegeket. Végül pedig hagyjuk teljesen kihűlni.

Az elkészült szörpöt ízlés szerint fogyaszthatjuk sima vagy szénsavas ásványvízzel. Tartósítószert nem tartalmaz, de a hőkezelésnek köszönhetően hosszabb ideig eltartható.

Legegyszerűbb málnaszörp

  • 1 kg málnához 1 kg cukor

A málnát összekeverjük kristálycukorral és egy napig állni hagyjuk a keveréket. Sűrű szitán átpasszírozzuk és csírátlanított üvegekbe töltjük. Minél hamarabb fogyasszuk el és tároljuk hűvös helyen.

Citromfűszörp/ital

  • 2 l víz
  • jó nagy marék citromfű
  • citrom
  • citrompótló
  • 50 dkg cukor

A vizet 30 dkg cukorral feltenni forrni. Felforralni és addig főzni, még a cukor teljesen felolvad.

Közben a megmaradt cukrot egy edénybe tenni, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizálni. Ezután felönteni egy kevés vízzel, majd kevergetve teljesen felolvasztani. Ha már elolvadt a karamellizált cukor, szintén a forrásba lévő sziruphoz önteni.

A forró szirupba beletenni a jó alaposan megmosott citromfű csokrot, majd belekarikázni a citromot és ízlés szerint citrompótlóval ízesíteni. (Először csak párszem citrompótlót tettem, majd kóstolgattam és amikor jó citromosnak találtam, akkor már nem tettem többet bele)

Lefedve egy napig állni hagyni, közben azért átkeverni. Végül leszűrni és a hűtőszekrénybe tárolni.

Szénsavas ásványvízzel fogyasztani, de mivel nem tartalmaz sok cukrot, így jégkockával ásványvíz nélkül is fogyasztható. Nagyon finom citromos üdítőital.

Bodzaszörp

BodzaszörpBodzaszörp

Hozzávalók:

  • 2 l víz + 2-3 dl
  • 50 dkg cukor
  • 2 dkg citromsav
  • 50 db citrompótló
  • 2 db citrom
  • 5-6 db bodzavirág

A vizet feltenni forrni 40 dkg cukorral, majd pár percig főzni. A maradék cukrot karamellizálni és felengedni 2-3 dl vízzel. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik, majd az előzőleg főzött sziruphoz önteni és pár percig együtt forralni. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyni, majd feloldani benne a citrompótlót. Amikor már csak éppen langyos, egy nagyobb üvegbe önteni, és hozzákeverni a citromsavat.

A bodzavirágot folyóvíz alatt lemosni, lecsepegtetni, majd a szirupba tenni.

A citromot felkarikázni, és szintén az üvegbe tenni. Lehet még citromfüvet is adni hozzá, de azt én sajnos elfelejtettem.

Jól összekeverni és 2-3 napig állni hagyni. Közben többször megkeverni. Végül leszűrni, és üvegekbe önteni.

Szénsavas ásványvízzel, citromkarikával, nagy melegben jégkockával fogyasztani.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.