2022.02.03. 17:15:00 11778 268

A szumák, vagyis az ehető szömörce varázsa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Közel-Keleten évszázadok óta használják élelmiszerként és gyógynövényként a szömörce termését. A Sumac, azaz szumák hazánkban még egy valóban ritkán használt fűszer, de biztosra veszem, hogy jótékony hatásait megismerve kedvező fogadtatásban fog részesülni a te konyhádban is.

Egy különleges fűszer, a szumák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy különleges fűszer, a szumák

Ne aggódj, a mérges szömörce egy egészen másféle növény, leginkább fehér bogyóiról ismert, és kevésbé hasonlít ehhez az ehető termésű szömörce fajtához. A szömörce bokor bogyóit szárítva és azt porítva szintúgy felhasználják, mára már inkább csak gasztronómiai célokra (savanyításra vagy citrom helyett), de a korábbi évezredekben festék alapanyagként (textil, pamut, bőrök cserzése) is nagyon kedvelt volt a szumák sötétvörös színe miatt.

A szumák, mint gyógynövény

A növény gyógyhatásait már több, mint 50 éve kutatják, és ezalatt bebizonyosodott róla, hogy magas tápanyagtartalommal és gyulladáscsökkentő hatással, valamint gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A vizelethajtás és seb összehúzás terén a szöveteket tonizáló hatása miatt lehet eredményes.
Törökországban a cukorbetegség természetes gyógymódjaként tartják számon, míg egy nemrégiben megjelent tanulmány hatásos zsírégető szernek írja le a szumákot.
Egyes források szerint a törzsek a növény bogyóját ital formájában emésztőrendszeri panaszok enyhítése és lázcsillapításra is használták.

A szumák, mint fűszer

A kissé fanyar, a magas C-vitamin tartalomnak köszönhetően citrusos íze miatt remekül kihozza az ételek ízét, különösen a húsok (sült vagy grillezett hal, csirke, bárány, kacsa) és lepények ízesítésére szolgál a libanoni és török konyhában. A bogyó olaját pedig salátaöntetek, különféle raguk és zöldségek fűszerezésére használják.
Habár először furcsa párosításnak tűnhet, de a szumák még a tejtermékekhez, a joghurthoz és a sajtokhoz ugyancsak jól passzol.

Tehát sokféle “közönséges” étel feldobható úgy vele, hogy szinte csak az étel eredeti ízeit erősíti, ezért a már előbb említett étel csoportokon túl szintén ajánlható még rizsköret, quinoa, hummusz vagy akár sárgadinnye fűszerezésére.

Az egzotikus fűszert nagyobb áruházak és ázsiai élelmiszert árusító boltokban találhatjuk meg, de több fűszereket is árusító webáruházban is rendelhetünk belőle.
Figyelem! A szumák fogyasztása vese- és májbetegségben szenvedők számára nem ajánlott!

Forrás: www.mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.