2022.02.03. 17:15:00 11824 268

A szumák, vagyis az ehető szömörce varázsa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Közel-Keleten évszázadok óta használják élelmiszerként és gyógynövényként a szömörce termését. A Sumac, azaz szumák hazánkban még egy valóban ritkán használt fűszer, de biztosra veszem, hogy jótékony hatásait megismerve kedvező fogadtatásban fog részesülni a te konyhádban is.

Egy különleges fűszer, a szumák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egy különleges fűszer, a szumák

Ne aggódj, a mérges szömörce egy egészen másféle növény, leginkább fehér bogyóiról ismert, és kevésbé hasonlít ehhez az ehető termésű szömörce fajtához. A szömörce bokor bogyóit szárítva és azt porítva szintúgy felhasználják, mára már inkább csak gasztronómiai célokra (savanyításra vagy citrom helyett), de a korábbi évezredekben festék alapanyagként (textil, pamut, bőrök cserzése) is nagyon kedvelt volt a szumák sötétvörös színe miatt.

A szumák, mint gyógynövény

A növény gyógyhatásait már több, mint 50 éve kutatják, és ezalatt bebizonyosodott róla, hogy magas tápanyagtartalommal és gyulladáscsökkentő hatással, valamint gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A vizelethajtás és seb összehúzás terén a szöveteket tonizáló hatása miatt lehet eredményes.
Törökországban a cukorbetegség természetes gyógymódjaként tartják számon, míg egy nemrégiben megjelent tanulmány hatásos zsírégető szernek írja le a szumákot.
Egyes források szerint a törzsek a növény bogyóját ital formájában emésztőrendszeri panaszok enyhítése és lázcsillapításra is használták.

A szumák, mint fűszer

A kissé fanyar, a magas C-vitamin tartalomnak köszönhetően citrusos íze miatt remekül kihozza az ételek ízét, különösen a húsok (sült vagy grillezett hal, csirke, bárány, kacsa) és lepények ízesítésére szolgál a libanoni és török konyhában. A bogyó olaját pedig salátaöntetek, különféle raguk és zöldségek fűszerezésére használják.
Habár először furcsa párosításnak tűnhet, de a szumák még a tejtermékekhez, a joghurthoz és a sajtokhoz ugyancsak jól passzol.

Tehát sokféle “közönséges” étel feldobható úgy vele, hogy szinte csak az étel eredeti ízeit erősíti, ezért a már előbb említett étel csoportokon túl szintén ajánlható még rizsköret, quinoa, hummusz vagy akár sárgadinnye fűszerezésére.

Az egzotikus fűszert nagyobb áruházak és ázsiai élelmiszert árusító boltokban találhatjuk meg, de több fűszereket is árusító webáruházban is rendelhetünk belőle.
Figyelem! A szumák fogyasztása vese- és májbetegségben szenvedők számára nem ajánlott!

Forrás: www.mindmegette.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...