2015.03.01. 09:30:10 12459 384

A szikkadt kenyér is jó még valamire, sőt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szinte biztos, hogy a lent írt tippek olvasása közben néhányszor a homlokodra csapsz majd a „Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe!” vagy a „Jaj, tényleg!” felkiáltásokkal. Mert az 100%, hogy Veled is megesett, hogy egy-egy hétvégére, ünnepnapra készülve, netán vendégeket várva kissé túlzásba estél a péksütemények bevásárlása terén, majd tanácstalanul áltál a kenyér-, zsemle-, kiflihalom előtt. De ennek most vége!

Száraz kenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Száraz kenyér

Nos, ha fenti probléma Nálad is gyakran fennáll, nincs szükséged másra, csak az alábbi tanácsokra és persze a saját kreativitásodra. Ha nem azonnal szeretnéd felhasználni a kiszáradt pékárut, mélyhűtőben lefagyasztva tárolhatod.

Morzsázz!

Habár boltban megvenni kényelmesebb, azért pazarlás lenne az otthon száradásnak indult kenyeret, zsemlét csak úgy kidobni. Reszeld le, öntsd dobozba vagy zacskóba és használd panírozáshoz, túrógombóc mellé.

Levesbe!

Persze, nem rosszak a levesgyöngyök sem, de az otthon, szárazabb kenyérből készült „levesbetét” egy finom krémleveshez – na, az az igazi. Kockázd fel a kenyérszeleteket, vajon vagy olívaolajon pirítsd meg kicsit és már mehet is a levesbe. Ha törekszel a változatosságra, sütéskor mindig más fűszernövényt (fokhagyma, chili, curry, rozmaring stb.) szórj rá.

Levesbe megint!

De nem csak „belevalóként” tesz jó szolgálatot, sűrítheted is vele leveseidet. Néhány szelet kenyeret vagy zsemlét dobj bele a levesbe, botmixerrel pürésítsd és máris kész a finom krémleves. De a spenótot is zsemlével a legjobb sűríteni.

Edd szendvicsként!

Azt tudtad, hogy a legfinomabb melegszendvicsek a kicsit már szikkadtabb péksüteményből készülnek? Sőt, a bundás kenyér is abból jó igazán. De a pirítós is finomabb a már szárazabb pékáruból. Kárba sem vész a tegnapi, tegnapelőtti maradék és a reggeli is hamar megvan.

Húsgombócok, fasírtok, figyelem!

Na jó, azt már kisgyerekkorunktól fogva tudjuk, hogy fasírtba a legjobb a szikkadt zsemle. Ha van otthon egy kis darált hús és tojás, már meg is van a vasárnapi ebéd.

Fasírozott receptek

Töltött hús receptek

Ne feledkezzünk meg a desszertről sem!

Maradék, kockákra vágott kalácsból, zsemléből, kifliből, langyos, cukros, vaníliás tej „elegyéből”, valamilyen finom gyümölcs, házi lekvár hozzáadásával isteni és gyors desszert készíthető.

És akkor még nem beszéltünk a máglyarakásról: langyos, cukros tejben áztasd meg a felkockázott kenyeret, zsemlét, kiflit, esetleg kalácsot. Ebből tegyél egy réteget egy hőálló tálba, majd szórd meg cukros mákkal. Erre jöhet megint egy réteg tejes péksüti, majd a mák és így tovább, amíg el nem fogy a 2 összetevő. Aztán az egész tetejére jöhet néhány alma, szeletelve vagy reszelve, majd az egészet felvert, lekvárral ízesített tojásfehérjével befedjük. Sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.

Ha szikkadt zsemléből van a többlet, azt megtömheted a kivájt zsemlebéllel összekevert és ízlés szerint édesített, ízesített túróval. Mielőtt a töltelék a zsemlékbe kerülne, a zsemlék tejben való áztatásáról se feledkezzünk meg! Aztán mehet bele a túró és irány a sütő.

Túróval töltött zsemle recept

De a töltelék lehet sós is, hússal, zöldségekkel, májjal, májkrémmel kevert. Laktató és gyors vacsora lehet!

Forrás: dasistdochnochgut.at, mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...