2017.05.05. 11:00:35 12403 353

A stresszoldás itt kezdődik: edd magad stresszmentesre!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az állandó fáradtságérzetet, az álmatlanságot és a hasi problémákat könnyen okozhatják a mindennapi életünk során jelentkező stresszhelyzetek. Természetesen nem lehet 100%-ban stresszmentesen élni, de javíthatunk a helyzetünkön, ha jó üzemanyagot adunk a testünknek, így simán veszed majd az akadályokat!

Finom avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Finom avokádó

Ha nem áll módodban gyökeres életmódváltást végrehajtani, már akkor is sokat tehetsz a stressz csökkentésére, ha csak az étkeidet válogatod meg gondosabban. Segítségül néhány könnyedén hozzáférhető, illetve alapélelmiszert össze is gyűjtöttünk neked:

Avokádó

Sokan a káliumforrások koronázatlan királyának tartják a banánt, ám az avokádóban még több kálium található! Ezért az avokádó kiváló vérkeringés javító étel, a vérnyomás csökkentésének útján a stressz szint szintén csökken.

Citromfű tea

Amennyiben az emésztőrendszered bánja a túlzott stresszt, iktass be az étrendedbe a kellemes illatú és ízű citromfű teát. Nem mellékesen pozitívan fog hatni a lelkiállapotodra!

Étcsokoládé

Már napi 40 gramm étcsokoládé segíthet a stresszel összefüggő biokémiai egyensúlyok megfelelő fenntartásában; fogyasztásakor csökken a szervezetünk stresszhormonszintje.

Hal

A halakat nem mindenki szereti, pedig egészségügyi okokból többet kellene fogyasztanunk belőlük. A mostani témánkkal kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a magas omega-3 zsírsav tartalmú pisztráng és lazac sikeresen szabályozza a szervezetünk adrenalin és kortizol szintjét, ezáltal elkerülhető a túlzott ingerlékenység.

Kék áfonya

A bogyóban található antioxidáns tartalom segíti az egészség megtartását, és nagyban közrejátszik a krónikus betegségek kialakulásához vezető oxidatív stressz leküzdésében. Ráadásul még az öregedési folyamatot is lassíthatja!

Leveles zöldségek

A stressz hátterében magnéziumhiány is fennállhat. Ha elfogyasztod az ajánlott napi mennyiséget, akkor kevésbé fog eluralkodni rajtad a feszültség. Így ajánlott rendszeresen spenótot és kelkáposztát fogyasztani.

Narancs

A C-vitaminban gazdag citrusfélék legismertebbik fajtája, amelynek az immunrendszer erősítése mellett, olyan hatása is van, ami segít enyhíteni a stressz tüneteit. Ezt a C-vitamin kortizol szintre és vérnyomásra gyakorolt hatása teszi lehetővé.

Olajos magvak

A magvak közül is leginkább a pisztácia ajánlott, mert a stressz hormonok hatását ellensúlyozni tudja. Továbbá a mindennapi fogyasztásával csökkentheted a szívroham esélyét. De az E- és B-vitaminban gazdag mandulát se felejtsd el, hasonló sikereket érhetsz el vele, mint az előző maggal.

Sárgarépa

Fontos leszögezni, hogy sem a bébirépának sem a főtt sárgarépának nincs olyan hatása, mintha nyersen fogyasztanád a zöldséget. Ne főzd ki belőle a jótékony karotinoid-vegyületeket! Érdekességként: Sárgarépa magolaj is létezik (vad sárgarépából készítik), és párologtatóban használva ugyancsak kezelhető vele a szorongás és a stressz.

+még egy tipp!

Mozgás, mozgás és mozgás! S hogy miért? A vér oxigénszintjének javítása és a boldogsághormonok felszabadítása tökéletes indok!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.