2022.11.08. 12:10:00 5436 234

A sör, a bor, a... kávé - Milyen változást okoz élvezeti cikkeinkben az éghajlatváltozás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van ez a három, világszerte ismert és közkedvelt italunk, amelyek szinte végigkísérték az emberiség egész történetét, természetesen először csak lokális, majd globális módon épülve be a mindennapjainkba. Habár egyik sem kimondottan létszükségletű, de jól ismert ízük bármelyikünknek nagyon hiányozna.

Sörfogyasztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sörfogyasztás

A növénytermesztés akkor képes a legjobb minőségű terményeket megtermelni, ha az adott éghajlaton megtermő növény magját vagy palántáját a megfelelő talajba ültetik, és a vízigényét is ki tudják elégíteni. A nyári aszályok miatt azonban kedvenc enni és innivalóink sokkal rosszabb ízűek lehetnek.

Minél nagyobb mértékre rúg a globális felmelegedés, annál nagyobb hatással lesz a termények ízére, és ami ennél is súlyosabb gond: a tápértékére!
A legfrissebb ilyen irányú kutatások szerint azonban a bor, a kávé és a sör azok az italok, amelyek leginkább megsínylik majd a klímaváltozást.

A bor és az éghajlatváltozás

A bortermelő régiók szintén megérezték az elmúlt években fellépő aszályos időszakokat: A borszőlő terméshozama jelentősen megtizedelődött. A melegebb hőmérséklet mellett a szőlőültetvények közelében keletkezett tüzek füstje, mint az éghajlatváltozás két aggodalomra okot adó megnyilvánulása, a bor ízét befolyásolhatja. A magas érési hőmérséklet különösképpen a fehérborok gyümölcsösségét, savasságát és alkoholtartalmát változtathatja meg negatív irányban. Optimális esetben a a meleg nappalok és a hűvös éjszakák gondos egyensúlya adja a borszőlő kiváló minőségének (cukrok és savak egyensúlya) egyik alapját.
A túl sok napsütés pedig a gyümölcs “megégése” mellett a bor színét is megváltoztathatja, míg a valódi tűz füstjének illékony fenolok révén befolyásolhatja bizonyos borok aromáját és az ízét: hamu ízt érezhetünk miatta a szánkban.
A nemesített növényfajták révén azonban komoly esély van arra, hogy a globális felmelegedés hatására előrejelzett termésveszteséget csökkenthessék.

A kávé és a melegebb éghajlat

A kávé ízét befolyásoló környezeti tényezők apró változása is drasztikusan hathat a kávébab minőségére és ezzel együtt a kávéiparra. (Ez a teanövények aromájára is fokozottan igaz.)
A legfinomabb ízű kávébabok ráadásul érzékenyebbek a környezeti változásokra, mint a kesernyésebb fajták.
A Coffea arabica termesztésére alkalmas területe néhány évtized alatt közel a felére csökkenhet, azonban a hozam és a minőség tekintetében már most látható, hogy az ellátási láncra negatív hatással vannak.
Habár a kávéültetvényesek felismerték, hogy a lombkorona alatt termelt kávé minősége jobb és környezeti szempontból is előnyös ez a fajta termelés, a szélsőséges hőmérséklet és a szárazság ellehetetlenítheti ezt a törekvést. Másik oldalról igyekeznek a kávébabokat hozzáigazítani az éghajlatváltozáshoz, hogy erős íze mostohább körülmények között is megmaradjon.

A sör és a klímaváltozás

A sör egy olyan ital, amelyet több különböző és különböző éghajlaton termelt alapanyag alkot. Kulcsfontosságú összetevője az árpa, amelyről az gyanítható, hogy terméshozama a változások hatásása meredeken csökkenhet. Az árpahiány pedig jelentősen emelhet az ital árán. A komló esetében azonban inkább az íz változhat meg drasztikusan. A búza esetében ugyancsak az ízminőség romlásától tartanak, mivel a búzatermesztés hozama valószínűleg a kiterjedt mérsékelt égövnek köszönhetően nem kerül veszélybe.
A növények tehát, hogy le tudják küzdeni a környezeti stresszt, energiájukat a védekezésre fordítják a szokásos ízt befolyásoló folyamatok helyett.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Így készül a 10 perces spagetti! – Tuti recept örökké rohanóknak

Amikor az éhség gyorsan támad, és nincs idő hosszú órákat tölteni a konyhában, egy gyors spagetti receptje a legjobb barátunk lehet. Ez a mindenki által kedvelt tésztaétel, pillanatok alatt készíthető el, és tökéletes választás egy rohanós nap után gyors ebédnek vagy villámgyors vacsorának.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.