2022.11.08. 12:10:00 5289 234

A sör, a bor, a... kávé - Milyen változást okoz élvezeti cikkeinkben az éghajlatváltozás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van ez a három, világszerte ismert és közkedvelt italunk, amelyek szinte végigkísérték az emberiség egész történetét, természetesen először csak lokális, majd globális módon épülve be a mindennapjainkba. Habár egyik sem kimondottan létszükségletű, de jól ismert ízük bármelyikünknek nagyon hiányozna.

Sörfogyasztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sörfogyasztás

A növénytermesztés akkor képes a legjobb minőségű terményeket megtermelni, ha az adott éghajlaton megtermő növény magját vagy palántáját a megfelelő talajba ültetik, és a vízigényét is ki tudják elégíteni. A nyári aszályok miatt azonban kedvenc enni és innivalóink sokkal rosszabb ízűek lehetnek.

Minél nagyobb mértékre rúg a globális felmelegedés, annál nagyobb hatással lesz a termények ízére, és ami ennél is súlyosabb gond: a tápértékére!
A legfrissebb ilyen irányú kutatások szerint azonban a bor, a kávé és a sör azok az italok, amelyek leginkább megsínylik majd a klímaváltozást.

A bor és az éghajlatváltozás

A bortermelő régiók szintén megérezték az elmúlt években fellépő aszályos időszakokat: A borszőlő terméshozama jelentősen megtizedelődött. A melegebb hőmérséklet mellett a szőlőültetvények közelében keletkezett tüzek füstje, mint az éghajlatváltozás két aggodalomra okot adó megnyilvánulása, a bor ízét befolyásolhatja. A magas érési hőmérséklet különösképpen a fehérborok gyümölcsösségét, savasságát és alkoholtartalmát változtathatja meg negatív irányban. Optimális esetben a a meleg nappalok és a hűvös éjszakák gondos egyensúlya adja a borszőlő kiváló minőségének (cukrok és savak egyensúlya) egyik alapját.
A túl sok napsütés pedig a gyümölcs “megégése” mellett a bor színét is megváltoztathatja, míg a valódi tűz füstjének illékony fenolok révén befolyásolhatja bizonyos borok aromáját és az ízét: hamu ízt érezhetünk miatta a szánkban.
A nemesített növényfajták révén azonban komoly esély van arra, hogy a globális felmelegedés hatására előrejelzett termésveszteséget csökkenthessék.

A kávé és a melegebb éghajlat

A kávé ízét befolyásoló környezeti tényezők apró változása is drasztikusan hathat a kávébab minőségére és ezzel együtt a kávéiparra. (Ez a teanövények aromájára is fokozottan igaz.)
A legfinomabb ízű kávébabok ráadásul érzékenyebbek a környezeti változásokra, mint a kesernyésebb fajták.
A Coffea arabica termesztésére alkalmas területe néhány évtized alatt közel a felére csökkenhet, azonban a hozam és a minőség tekintetében már most látható, hogy az ellátási láncra negatív hatással vannak.
Habár a kávéültetvényesek felismerték, hogy a lombkorona alatt termelt kávé minősége jobb és környezeti szempontból is előnyös ez a fajta termelés, a szélsőséges hőmérséklet és a szárazság ellehetetlenítheti ezt a törekvést. Másik oldalról igyekeznek a kávébabokat hozzáigazítani az éghajlatváltozáshoz, hogy erős íze mostohább körülmények között is megmaradjon.

A sör és a klímaváltozás

A sör egy olyan ital, amelyet több különböző és különböző éghajlaton termelt alapanyag alkot. Kulcsfontosságú összetevője az árpa, amelyről az gyanítható, hogy terméshozama a változások hatásása meredeken csökkenhet. Az árpahiány pedig jelentősen emelhet az ital árán. A komló esetében azonban inkább az íz változhat meg drasztikusan. A búza esetében ugyancsak az ízminőség romlásától tartanak, mivel a búzatermesztés hozama valószínűleg a kiterjedt mérsékelt égövnek köszönhetően nem kerül veszélybe.
A növények tehát, hogy le tudják küzdeni a környezeti stresszt, energiájukat a védekezésre fordítják a szokásos ízt befolyásoló folyamatok helyett.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...