2024.07.03. 08:40:18 3812 143

A sokarcú menstruációval kapcsolatos „démonok” és kihívások
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A menstruáció egyike azon témáknak, melyeket a történelem folyamán számos tévhit és nyugtalanság övezett. Ma már elmondhatjuk, hogy egyre több helyen lefoszlottak a megbélyegző, tabusító nézetek, az online közvélemény-kutatásoknak köszönhetően pedig sok nő osztja meg az ezzel kapcsolatos nézeteit és tapasztalatait. Megnézzük, hogyan vélekednek manapság erről a természetes, nőket érintő folyamatról?

Közös nevetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közös nevetés

Felmérések és tapasztalatok

Egy 2023-ban készült digitális kutatás (YouGov) arra a kérdésre kereste a lehetséges válaszokat, hogy a mai felnőttek hogyan viszonyulnak ehhez az érzékeny, komplex hormonális változásokkal teletűzdelt időszakra? Mindemellett pedig fontosnak tartották körbejárni a menstruációs edukációval, az ezzel együtt járó fájdalom kezelésével, és a tapasztalatokkal kapcsolatos kérdéseket egyaránt.

A felmérésből kiderült, hogy az első menstruációs időszak tapasztalatai igen széles skálán mozognak, melyeket olyan tényezők is erőteljesen befolyásolnak, mint például a felkészültség. Aki látta már a Stephen King könyve alapján készült Carrie című filmet, és annak híres-hírhedt zuhanyzós jelenetét, az belátást nyerhet abba, hogy milyen drámai élményben részesülhet egy a menstruációs időperiódusra fel nem készített lány az első ciklussal való „találkozás” pillanataiban. A film főhősnője olyannyira megrémült, hogy segítségért könyörgött, mert úgy gondolta: valami nagy baj van bele, hogy elvérzik, hogy itt a vég. Válaszul a zuhanyzóbeli lányok kigúnyolják, megszégyenítik, tamponnal dobálják, és segítségnyújtás helyett inkább videóra veszik, majd megosztják ezt a jelenetet. Itt felmerülhet a kérdés, mely szerint: a 21. században előfordulhat olyasmi, hogy egy első alkalommal menstruáló lány hasonló érzésekkel vívjon harcot?

A kutatásból arra kapunk választ, hogy csak igen kevés nő érzi magát (lelkileg) felkészültnek, és ami megdöbbentő lehet: minden ötödik nő arról számol be, hogy egyáltalán nem értette, mi történik vele, amikor első alkalommal menstruált. Nem meglepő, hogy a kevésbé felkészültek többsége negatív tapasztalatokról számolnak be. A felvilágosítás kapcsán megoszlanak a vélemények. Vannak, akik úgy vélik, hogy a nem szülő vagy rokon által történő, hanem iskolai keretek között zajló felvilágosítás során a lányokat és a fiúkat külön kellene minderről tájékoztatni, nem pedig egyszerre. Mások viszont nem tartják fontosnak ezt a nemek szerinti szegregált tájékoztatást a menstruáció kapcsán.

Az UNICEF egy korábbi írásban arról festett képet, hogy a menstruációnak még ma sem sikerült teljesen levetkőznie magáról a megbélyegzéseket. Legalábbis nem mindenhol. Ennek okai főként: a menstruációval kapcsolatos téves információk, vagy éppen az információk hiánya. Az ezzel összekapcsolódó káros tévhitek gyakran diszkriminációhoz vezethetnek. Ezek a toxikus megbélyegzések, ezek a mételyező tabuk a serdülő lányok útjába nehéz akadályokat gördítenek.

Sanjay Wijesekera, az UNICEF higiéniai osztályának vezetője sokadmagával azért küzd, hogy ezek a fiatal lányok kellő felkészítésben részesülhessenek, valamint azért, hogy stressz, frusztráció, szégyenérzet nélkül élhessenek. Wijesekera megjegyzi, hogy minden egyes serdülő lánynak alapvető emberi joga, hogy a menstruációval (is) kapcsolatos higiéniai szükségletei kielégítést nyerjenek, hogy méltósággal élhessék meg ezt az időszakot. Annak ellenére, hogy a tények szerint egy nő élete folyamán átlagosan hét évig menstruál, sokuknak korlátozottak a lehetőségei a megfelelő és megfizethető menstruációs alapkellékek beszerzésére. A speciális igényű lányok és nők pedig sokhelyütt további nehézségekkel szembesülnek (pl. vízhiány, tisztálkodási kihívások stb.)

Az UNICEF elborzasztó adatai szerint: világszerte több mint 2 milliárd ember nem rendelkezik az alapvető higiéniai szolgáltatásokkal. Az alacsony jövedelmű országok mindössze 27 százalékának van lehetősége otthon arra, hogy vízzel és szappannal tisztálkodhasson.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...