2022.10.05. 17:15:00 7144 227

A rettegett PCOS - Mit tehetsz, ha téged is érint?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A PCOS egy olyan komplex kórkép, mely a fogamzóképes korú női lakosság 5-16%-át érinti, és a különböző nőgyógyászati problémák, valamint meddőség okozása mellett az egész hormonháztartást befolyásolja. Ez azzal magyarázható, hogy a szindróma a hormonrendszer nem megfelelő működéséből fakad.

PCOS - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com PCOS

A PCOS, azaz a policisztás petefészek szindróma meglétére általában esetenként is nagyon eltérő bőrgyógyászati vagy endokrinológiai panaszok kombinációja hívja fel a figyelmet. Kísérő betegségként pedig az idő előre haladtával cukorbetegség is kialakul a legtöbb érintett hölgynél, éppen ezért a szervezet szénhidrátokkal való kapcsolatát, illetve a szív- és érrendszer állapotát is figyelemmel kell kísérni.

A PCOS leggyakoribb tünetei

A PCOS kialakulásának okait még mindig keresik, ám az bizonyos, hogy genetikai tényezők és környezeti hatások is szerepet játszanak benne. Az érintettek inzulinrezisztenciája miatt magasabb lesz az inzulin vérszintje. Ez a férfi nemi hormon termelését okozza, mely miatt a tüszőérés is leállhat. A petefészken pedig idővel ciszták alakulhatnak ki.

Joggal gyanakodhatunk PCOS-re, amennyiben menstruációs ciklusunkban indokolatlan változás áll be, esetleg pattanásos, aknés vagy zsíros a bőrünk, megnövekszik a szőrzetünk az arcon és a testen, Nagy valószínűséggel tényleg PCOS áll a tüneteink hátterében, amennyiben bizonyíthatóan nem áll fent másféle hormonális zavar, és két tünet is igaz ránk a következő háromból:

  • peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,
  • az androgén férfihormon túlsúlyban van, é klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
  • ultrahanggal igazolható a policisztás szindróma.

A PCOS kezelési lehetőségei

A policisztás ovárium szindróma kezelésében minden esetben érdemes a rendszeres fizikai aktivitás - kardió és erősítő edzések együttesen - beiktatásával és a megfelelő, alacsony glikémiás indexű ételekre épülő étrend kialakításával (testsúly és hormonháztartás optimalizálása) kezdeni. Az étkezések között maximum 4 óra telhet el!

Ezeket a fontos pontokat lehet aztán szükség esetén gyógyszeres kezeléssel is kiegészíteni. A kiegészítő kezelés általában a hormonegyensúly (pl. a diabétesz esélyének csökkentése) és a ciszták kezelésére (ovuláció javítása) szolgál, azonban mellékhatásként rossz közérzetet okozhat. Érdemes figyelni a folsav és a B12 vitamin csökkenő felszívódására is, amelyek szervezetünknek szükséges szintjét táplálékkiegészítők fogyasztásával tarthatjuk szinten.

Amennyiben fennáll a PCOS lehetősége, vagy diagnosztizálva is van már az esetünkben, idejében keressünk fel többféle szakorvosot (pl. bőrgyógyász, nőgyógyász, dietetikus), mivel ez a szerteágazó tünetegyüttest produkáló betegség komplex és szakszerű kezelést igényel!

Forrás: www.nogyogyaszatikozpont.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...