2024.04.10. 17:47:35 6058 234

A pszichológushoz járással kapcsolatos mítoszok, gyakori tévhitek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

“Pszichológushoz járni badarság. Ez csak egy újabb külföldről beszivárgott hóbort. Talán csak nem vagy őrült? Vannak, akiknek minden ostobaságra jut idejük. Fölösleges pénzkidobás. Hogy mik vannak…” Ilyen és ehhez hasonló vélekedések egész garmadájával találhatjuk szembe magunkat, ha a pszichológushoz járás kérdéséről esik szó. De vajon mi felel meg a valóságnak?

Pszichológus - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pszichológus

Ha a pszichológusokról esik szó, sokak előtt azok a filmbéli jelenetek tűnnek fel, amikor egy kényelmes és ízléses berendezésű szobában egy szakember jegyzetel, olykor ásítozik, és mímeli a figyelmet, míg a páciens többnyire fekvő helyzetben ecseteli aktuális lelki megpróbáltatásait. Talán a komfortot leszámítva mindez tévhit. Lássuk még, hogy milyen elmarasztaló mítoszok lengik körbe e jelenséget.

A gyengeség jele

Sokan meg vannak győződve arról, hogy egy szakember segítségét kérni a saját lelki ügyünk rendezése érdekében, (jellem)gyengeségről árulkodik. A Lakeside Psychology-nál dolgozó Stacey Lamble meglátása szerint ez a fajta attitűd leginkább a férfiak esetében nyilvánul meg, ami rendkívül messze áll a valóságtól. Lamble szerint legyen szó bár férfiakról vagy nőkről, a segítség kérése semmiképpen sem a gyengeség, az elesettség jeleként értelmezendő, hanem olyasmi, ami erőt adó és bátorságot erősítő lehet.

Roppant drága mulatság, csak a kiváltságos gazdag és híres emberek engedhetik meg maguknak ezt a lelki luxust.

Magyarországi viszonylatban a 2024-es árak szerint az egyéni konzultációk nagyjából 7 ezer és 15 ezer forint között mozognak. A fővárosban általában magasabb árakkal kell kalkulálni, és mindez a több éves tapasztalattal rendelkező pszichológusok esetében is növekedést mutathat. A párterápia összegét tekintve is elég nagy a szórás – általában 20-26 ezer forint közötti ármozgás tapasztalható. Mindemellett pedig fontos megjegyezni, hogy szakemberekként is lehetnek eltérések. Sok esetben igénybe vehetők különféle kedvezmények (így például 15% testvér és családi árengedmény). Továbbá esetenként igényelhető diák, munkanélküli, pedagógus vagy szociális kedvezmény is – lásd például a széleskörű pszichológiai támogatást nyújtó Kontakt Pszichológiai Műhely esetében. A világjárvány óta pedig egyre nagyobb az igény az online terápiákra, melyek még több rugalmasságot és árkedvezményt tehetnek lehetővé.

A témához az a kérdés is hozzátartozik, hogy létezik-e Magyarországon ingyenes pszichológiai tanácsadás? Dr. Bimbó Melinda klinikai szakpszichológus oldalán ezzel kapcsolatban azt olvashatjuk, hogy, nincs olyan, hogy ingyenes pszichológus, tudniillik abban az esetben, amikor erre a vélt „ingyenes” szolgáltatásra kerül sor, akkor az óradíjat a társadalombiztosítás fedezi, melynek járulékát a szolgáltatást igénylő fél rendszeresen megfizeti. Tehát az „ingyenes” valójában TB-alapon elérhető szakembert jelent.

Viszont a 3 és 18 év közötti korosztály esetében vannak helyben igénybe vehető pszichoterápiás ellátások, és számos tanintézmény, valamint lokális családsegítő központ ugyancsak rendelkezik saját pszichológussal.

Mindemellett pedig igénybe vehető egy nem-szakember segédkéz nyújtása is – mégpedig a telefonos lelkiszolgálat révén.

A „csak valamilyen elmeproblémával küzdők fordulhatnak pszichológushoz” rendkívül negatív tévhite

Általában kijelenthető, hogy a pszichológiai támogatást kérő emberek többsége stressz, szorongás, félelem és aggodalom kezelése; időgazdálkodási tanácsok; egyéni problémamegoldás; önismeret és önbecsülés; depresszió és alulmotiváltság; testképzavar; viselkedési problémák és koncentrációs zavarok és egyéb problémák esetén fordul szakemberhez. A pszichológus-rendelők ajtaja a legkevésbé sem csak a súlyos mentális zavarokkal küzdők előtt áll nyitva, hanem szinte mindenki előtt, aki – úgymond – rendben szeretne lenni (elsősorban) önmagával.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...