2024.04.04. 17:45:19 6585 236

A poszttraumás stressz zavarból (PTSD) való kijutás lehetséges útjai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi élet tele van kihívásokkal és nehézségekkel, amelyek mindannyiunkat érintenek. Néha azonban ezek a tapasztalatok olyan mély nyomot hagynak bennünk, amelyek nehezen gyógyulnak és hosszú távon hatással vannak ránk. Azoknak az embereknek, akik súlyos traumát éltek át, ez a nyomorító hatás a poszttraumás stressz zavar/szindróma (PTSD) formájában jelentkezhet.

PTSD Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com PTSD Fotó:123rf.hu

Mi az a PTSD?

A poszttraumás stressz zavar (PTSD) egy pszichológiai állapot, amelyet súlyos traumatikus események után tapasztalhatnak az érintettek. Ezek a traumatikus történések lehetnek például háborús cselekmények, természeti katasztrófák, szexuális erőszak, fizikai támadások, vagy egyéb olyan helyzet, amelyben az egyén életveszélyben vagy súlyos fenyegetettségben érezte magát. A PTSD-t úgy is leírhatjuk, mint egy maradandó reakciót egy olyan eseményre, amelyet a személy életveszélyesnek, traumatikusnak élt meg.

A poszttraumás stressz zavar jellemzői

A PTSD sokféle jellegzetes tünettel járhat, amelyek között szerepelnek a következők:

Visszatérő emlékek és rémálmok: Az érintettek gyakran visszaemlékezvén a traumatikus eseményre, tapasztalnak rémálmokat vagy flash-backeket, amelyeknél úgy érzik, mintha újra átélnék a traumát.

Fokozott éberség és a hirtelen, túlzott reakciók: A PTSD-től szenvedők könnyen megijedhetnek vagy erősen reagálhatnak a környezetben lévő ingerekre. A magas szintű feszültség, izgatottság és a külvilág iránti túlérzékenység gyakori jellemzői lehetnek.

Elkerülő magatartás és az érzelmek távoltartása: Az érintettek gyakran próbálják elkerülni a traumatikus eseményt kiváltó ingereket, helyzeteket vagy helyszíneket. Emellett nehéz vagy fájdalmas érzéseiket távol tartják maguktól, nem tudnak szembenézni velük.

Fokozott szorongás és hangulatzavarok: A poszttraumás stressz zavar gyakran társul szorongással, depresszióval és egyéb hangulati zavarokkal, amelyek jelentős stresszt és szenvedést okozhatnak az érintetteknek.

A PTSD kezelése

Bár a PTSD súlyos és hosszú távú következményekkel járhat, léteznek hatékony kezelési módszerek és lehetőségek. Ezek közé tartozik a kognitív viselkedés-, a szemmozgásterápia (EMDR), a gyógyszerek és az egyéb pszichoterápiás technikák, amelyek segíthetnek az érintetteknek kezelni és feldolgozni a traumát.

A poszttraumás stressz zavar/szindróma egy súlyos pszichológiai állapot, amely jelentős hatással lehet az érintettek életminőségére és jóllétére. Fontos azonban tudni, hogy a segítség elérhető, és sok ember sikeresen felépül ebből az állapotból. Az időben történő felismerés és kezelés kulcsfontosságú. Amennyiben segítségre van szükséged, keress fel egy pszichológust/pszichiátert, akinek a támogatásával a gyógyulás útjára léphetsz!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...