2024.02.04. 08:32:31 5869 212

A plasztikai beavatkozások prói és kontrái
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tagadhatatlan, hogy mindenki szereti jól érezni magát a bőrében. Ám egy nemrégiben készült felmérés szerint emberek tömegei elégedetlenek a saját testi adottságaikkal. Meglepő részlet, hogy míg eddig leginkább a nőkkel hozták kapcsolatba az önelégedetlenséget, kiderült, hogy a férfiakat is legalább annyira érinti a megjelenésükkel kapcsolatos bizonytalanság.

Kés alatt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kés alatt

A testkép (body image) vonatkozásában a férfiak 24 százaléka, míg a nők mindössze 20 százaléka érezte magát rendkívül elégedettnek – árulta el David Frederick kutató. A plasztikai műtétnek viszont számtalan oka, belső és külső mozgatórugója lehet. Előfordul, hogy valamilyen veleszületett testi hiba, vagy egy balesetből visszamaradt károsodás vezet valakit erre a döntésre. A megjelenést javító esztétikai beavatkozások sokszor jelentős önbizalomnövelő hatással bírnak. Van, aki csinosabb orrot, teltebb ajkakat, vagy szimmetrikusabb arcot szeretne.

Emberemlékezet óta nem volt még olyan nehéz igazán jól és felszabadultan, önmagunk adottságaival megelégedetten, vagy megbékélten élni, mint korunk média által vezényelt világában. A társadalmi elvárásoknak való megfelelés egyre nehezebb. A tökéletes szépségre törekvésbe, az öregedés elleni küzdelembe sokan belefáradnak.

Az ISAPS nemzetközi sebésztársaság az elmúlt év szeptemberében tette közzé globális felmérésének eredményeit, melyben több mint ezren vettek részt kilencven országból. A beszámolók szerint a 2022-es év folyamán nagyjából 11 százalékkal megnövekedett a plasztikai sebészeti beavatkozások száma. Az esztétikai műtétek pedig 41 százalékkal növekedtek az elmúlt négy év folyamán.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a zsírleszívás bizonyult a leggyakoribb igénynek. Ezt követte a mellnagyobbítás, a szemhéj-, a has-, valamint az orrplasztika. Mindemellett pedig szignifikánsan megnövekedtek a nem műtéti eljárások kategóriájába sorolható eljárások is – köztük a botulinum toxin (vagy rövidebb, egyúttal népszerűbb nevén: a botox), a hialuronsavas arc- és ráncfeltöltés, a szőrtelenítés, vagy a különféle bőrhiba kezelések és bőrfeszesítő technikák (pl. a kémiai hámlasztás). A nők körében több mint 2 millió mellnagyobbítás történt, viszont a fenékplasztika terén mutatkozott a legszembetűnőbb növekedés (a maga 820 ezernél is több beavatkozásával).

A korszerű technikának, a sebészeti precíziónak, a nagyfokú biztonságnak betudhatóan az elmúlt években általánossá vált a plasztikáztatás. Az elégedettség és egyéb előnyök mellett azonban a hátrányokkal is szembe kell nézni. Nem vitatható, hogy egy sor kozmetikai műtét borsos árral rendelkezik – melyeket az egészségbiztosítók nem finanszíroznak. A beavatkozások árát pedig gyakran nem csak anyagilag fizetik meg, hanem sebészeti kockázatokkal, mellékhatásokkal, valamint a nem kielégítő végeredménnyel egyaránt. Mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy mennyire éri meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...