2022.12.03. 11:00:15 7056 290

A mamánál a legjobb – Ezért jó az unokának és ezért jó a nagyszülőknek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Az oviban jó. Otthon még jobb. De a mamánál a legjobb!” Ez az idézet az akkor még 5 éves nagyfiamtól származik, akinél ez a rangsor maximum annyiban változott, hogy az ovi helyére a suli került. Szóval, a mamáké, és persze, a papáké az abszolút első hely. Nagy valószínűséggel, ez nem csak nálunk van így.

Nagymama unokájával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagymama unokájával

És bármilyen furcsa is ez a szülői szívnek, így van ez jól. Mert nincs is annál jobb dolog, hogy ha a gyerkőcünk odáig van a nagyszüleiért és fordítva. Nem csak azért, mert így – ha a távolság is megengedi – nyugodt szívvel rá tudjuk bízni valakire a gyereket, ha a munka miatt megszorulunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk néhány szabad órát. Hanem azért, mert a jó kapcsolat a nagyszülők és az unokák között jó hatással van mindkét félre.

A gyerekeknek jó a nagyszülőkkel, mert…

  • … a nagymama és a nagypapa figyelme az unokák felé mindig maximális. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülők ne figyelnének a gyerkőceikre, ám legyünk őszinték, vannak napok, amikor az ember fejében több dolog kavarog és minden igyekezetünk ellenére is nehezen bírunk a gyermekünk igényeire, mondanivalójára koncentrálni. Ám a mama és a papa mindig kellően kipihent ahhoz, hogy nyitott legyen a kicsik minden kérésére, kérdésére.

  • … a nagymamánál minden IS finomabb. Vagy inkább: a nagymama mindig azt készíti, amit a gyerkőc szeret. Nála mindig van palacsinta, aranygaluska igazi vaníliasodóval, szilvás gombóc és még sorolhatnánk. És naná, hogy tökfőzelék soha nincs…:-)

  • … velük játszani a legjobb. Ha az unoka a nagyszülőknél tölt egy, vagy akár több napot is, az piros betűs ünnep! Ilyenkor jut idő mindenre: kinti játékra, közös főzésre, társasjátékozásra, nagy beszélgetésekre.

  • … a nagymama (és általában a nagypapa is) olyan türelmes. Sajnos, a szülők nem mindig viseltetnek kellő türelemmel gyermekeik iránt. Nyilván, ezen elsősorban nekünk, szülőknek kellene változtatni, ám a rohanó életmód, a munka-háztartás-kert-egyéb által ránk nehezedő teher sem sokat segít ebben.

  • … a nagyinál lenni maga a nagybetűs SZABADSÁG. Mert ott bizony mindent IS szabad. Lehet kutakodni a legeldugottabb fiókban is, lehet tévét nézni felöltözés, mosakodás előtt (sőt, nem is muszáj felöltözni, mert a legjobb pizsamában tölteni a napot:-)). Ami a legjobb, lehet ebéd előtt édességet enni, kimaradhat a tízórai, uzsonna, vagy ha ki nem is marad, itt új szabály van: a fagyi, süti, egyéb cukmisság is lehet a köztes étkezések főszereplője.

A nagyszülőknek jó az unokákkal, mert…

  • … garantált a fittség. A velük töltött idő alatt aztán nincs lazsálás, egy örökmozgó gyerek nem hagyja, hogy „bepunnyadjon” a mama vagy a papa.

  • … szellemileg is frissen tartanak az unokák. Pláne, ha jön a „Miért?” korszak és nincs az a kérdés, amire ne várnák a választ az apróságok, lehetőleg minél gyorsabban.

  • … ilyenkor a mama és a papa újra egy kicsit gyereknek érezheti magát.

  • … a nagyszülők újra megtanulják értékelni a csendet.:-) Ha néha-néha a nagymama, nagypapa úgy érzik, szörnyű a csend, ami körülveszi őket, az unoka néhány napos látogatása és folyamatos csivitelése (esetenként hisztije) után újra élvezni tudják a kevésbé hangos hétköznapokat.:-) (Aztán persze újra hiányzik majd a kedves „gyerekzaj”.)

  • … nyitottabbá válnak az újdonságokra! Ugyan a nagymamánál az a jó, hogy olyan klasszikusnak mondható ételekkel is találkozik a gyerkőc, mint a fentebb már említett aranygaluska, rántott husi és a többiek. Ám anya repertoárjából is van kedvence az apróságoknak, ami meglehet, kicsit „újhullámosabb”, de mivel az unoka imádja, így persze, hogy a nagyi is megtanulja elkészíteni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.