2024.07.03. 12:40:36 3908 158

A magány nyáron – Mit lehet tenni a megfékezése érdekében?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáron, amikor főszerephez jut az utazás, a kerti partik és a pihenés, nehéz lehet arra gondolni, hogy sokan ekkor szembesülnek leginkább a magányérzéssel. Ezt a témát igyekszünk alább körbejárni.

Magány Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Magány Fotó:123rf.hu

Dr. Rob Whitley pszichiáter (Psychology Today) rámutat arra, hogy a kutatások szerint a tavaszi és a nyári időszakban jelentős mértékben fokozódik a magány és az ez ezzel járó pszichiátriai betegségek egyaránt. A szociálisan elszigetelten élők, a „tipikus” nyári szórakozásokból és közösségi programokból kimaradók többségében nyáron felerősödik a pszichés fájdalom. Ebben olyan külső tényezők is szerepet játszanak, mint a hőség és/vagy a magas páratartalom.

Nyári szomorúság, avagy „Summertime Blues”

Bármennyire is meglepő a kijelentés, a nyár beköszönte nem mindenki számára örömhír, hiszen néhány ember számára az egyik legnehezebben viselhető időszaknak bizonyul. Aggodalomra adhat okot, hogy tavaszi-nyári időszakban megnövekedett magányérzés az öngyilkossági hajlamra is erőteljes befolyást gyakorolhat. A felmérések szerint ugyanis az öngyilkosságok a melegebb hónapokban a legmagasabbak, míg a hideg és sötét időszakban a legalacsonyabbak (meglehet, hogy ezt éppen fordítva gondoltuk volna?) Továbbá fény derült arra is, hogy a pszichiátriai kórházak fekvőbetegeinek száma éppen a nyári hónapokban tetőzik. Whitley elmondása szerint a bipoláris zavarban szenvedők nyáron gyakrabban tapasztalnak intenzív mániás epizódokat, mint máskor. Az általában hőn várt nyári hónapok sokak számára a mentális egészségügyi kockázatok és lelki kihívásokkal teljes időszakát hozzák magukkal.

A nyári izoláció jelensége

Általában a nyár kínál alkalmat a pihenésre és a kikapcsolódásra, a kirándulásokra és a szórakozásra, a gyerekek számára végre eljön a nagy vakáció ideje, a szülők pedig ekkor tudnak leginkább szabadságra menni. A kevésbé strukturált tevékenységek, a megváltozott (lazább) időbeosztás és rutinok, viszont sokak számára nem az örömnek, a családi-baráti együttléteknek nyitnak kaput, hanem a nyári elszigeteltségnek. Előfordulhat az, hogy például le- illetve kimaradnak egy-egy közösségi programból, nem kapnak meghívást egy nyári bulira, így bizonyos esetekben magányosnak, stresszesnek érezhetik magukat.

Az Acenda Health szakemberei felsorolják azokat az esetleges hatásokat, melyeket a nyári izoláció idézhet elő: szociálisan elszigeteltnek érezhetik magukat, rossz lesz az alvás minősége, sokan koncentrálási nehézségekkel is küzdenek, étvágytalanná válnak, avagy éppen ellenkezőleg: fokozódik az étvágyuk, valamint ingerlékenyek lesznek.

Hogyan győzhető le az elszigeteltség érzése?

Sokan olyan javaslatokkal hozakodnak elő, hogy „egyszerűen menjen közösségbe”, azonban a helyzet nem, illetve nem minden esetben ilyen egyszerű, sőt! A szakemberek szerint fontos, hogy ilyenkor az emberek időt fordítsanak az önmagukról való gondoskodásra, a testmozgásra, az elegendő alvásra, a helyes táplálkozásra és az olyan hangulatjavító és a magányt enyhítő gyakorlatokra, mint a meditáció és a jóga.

Remek magányűző megoldás lehet az önkénteskedés, melyben esély nyílik az új emberekkel való megismerkedésre (pl. egy idősek otthonában,szociális konyha, állatmenhely stb.)

Amennyiben az önfejlesztéssel egybekötött ismerkedés válik vonzóvá, úgy érdemes lehet egy helyi klubhoz csatlakozni (pl. olvasó-, sport-, kézművesklub stb.)

Megjegyezendő, hogy időnként az egyébként egészséges társasági életet élő egyéneken is úrrá lehet a magányérzés, azonban a mentális egészségben csak akkor okozhat kárt, ha ez tartóssá válik. Ekkor ugyanis szorongás, depresszió, esetleg alacsony önbecsülés tapasztalható.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...