2023.07.26. 12:30:00 7010 244

A legsúlyosabb ok, amiért a közösségi médiában való görgetést minimalizálni szükséges
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szakemberek évek óta próbálják nyomatékosítani, hogy a képernyő előtti időtöltés és üldögelés, milyen nagy károkat okoz a fizikai és a lelki egészségünk szintjén is. Az sem elhanyagolható dolog, hogy a felnőttkorú lakosság milyen veszélyeknek van kitéve a közösségi hálón történő görgetéskor, de különösen nagy aggodalomra ad okot, ha az alakulófélben lévő fiatalok személyiségtorzulásait kezdjük el vizsgálni.

A mobiltelefon A mobiltelefon "fogságában"

Párom mobiltelefonjának kijelzőjén elbújva megfigyelhető egy mappa, amely a „Waste of Time”, azaz „időpazarlás” nevet viseli. Ide gyűjtötte azokat az alkalmazásokat, amelyeket megnyitva szépen ott is lehet ragadni. Ebbe a mappába került bele minden olyan közösségi média ikonja, amit még nem törölt.
Elképesztően hasznos időtöltés ezekkel szemben elgondolkodni azon, hogy az általunk követett tartalmak és fiókok valóban pozitív hozadékkal járnak-e, vagy pont ellenkezőleg nem okoznak-e nagyobb stresszt vagy diszkomfort érzetet. Ha az utóbbit tapasztaljuk, akkor jobb felhagyni az adott tartalomgyártó követésével. Azonban szülőként itt nem áll meg a felelősségünk: Kicsit jobban szét kellene nézni utódaink online háza táján is!

Az olyan modernkori társadalmi problémák, mint például az éghajlatváltozás hatásaitól való félelem vagy éppen a globális világjárvány az emberek jelentős részénél vezettek mentális egészségügyi problémákhoz, és ezekhez társul a mai tinédzserek körében a közösségi média túlzott befolyása is: Az elmúlt évek folyamán végzett felmérések kimutatták, hogy a képernyőidő és az azalatt fogyasztott tartalom romboló hatású szerepet játszik a fiatalkorú felhasználók mentális egészségi állapotában. A tinédzserek ahelyett, hogy egészséges személyes társas kapcsolatokat alakítanának ki (lásd tömeges iskolai zaklatások), folyamatosan a közösségi médián lógnak, amelynek pszichológiai vagy mentális egészségügyi szempontból iszonyatosan káros mellékhatásai lehetnek.

Különösen a szociális összehasonlító hatásnak nevezett jelenség ad okot aggodalomra: a fiatalok végtelenül sok időt töltenek azzal, hogy összehasonlítsák magukat az interneten látott és agyonfilterezett – egyenesen irreális – eszményképekkel, ami miatt nagyon egészségtelen önértékelés alakulhat ki náluk.
A kutatások rámutattak arra, hogy minél több időt tölt egy alakulóban lévő (vagy kevésbé erős) személyiség a közösségi médiában, annál valószínűbb, hogy szorongásos tünetek alakulnak ki nála.

A gyermekeink védelmét azáltal tudjuk növelni, ha csökkenteni tudjuk a káros tartalmaknak való kitettségüket, ám ehhez mi magunknak is jó példát kellene mutatnunk.
Nézzük meg, kiket követnek a gyermekeink, és beszélgessünk el arról velük, hogy az adott tartalmak milyen érzéseket és gondolatokat váltanak ki belőlük, hogy mielőbb felismerhessük, miként kell közbe lépnünk a megfelelő lelki és szellemi fejlődésük érdekében.

Forrás: www.allure.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...