2017.03.02. 17:15:55 10689 307

A legrosszabb szokások, amik megakadályozzák a fogyást
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mint bizonyára tudod, minél kevesebb testzsírral rendelkezel, annál feszesebb, tónusosabb lesz a tested. Az alábbiakban 6 olyan káros étkezési szokást veszünk górcső alá, amelyeken jobb változtatni. Azt tanácsoljuk, hogy egyszerre csak 1-2 szokást változtass meg, hogy lásd, melyikkel milyen eredményt lehet elérni.

Nassolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nassolás

A tapasztalatok is arra világítanak rá, hogy a legtöbb ember akaratereje maximum 1-2 szokás megváltoztatására elegendő egyszerre, hiszen a hirtelen életmódváltás nyomasztó lehet az egyén számára. Azonban a lassú és egyenletes életmódváltás sokkal tartósabban képes elérni a fittebb testalkatot. Vágjunk is bele!

Étkezések kihagyása vagy nassolás

A koplalás könnyen megzavarhatja a szervezeted azon képességét, amelyik kontrollálni tudja az étvágyat. Sőt, teljesen alá is áshatja az akaraterődet, amely ugyanolyan káros! A reggeli étkezés kihagyásával vagy egészségtelen ételek fogyasztásakor a főként glükózzal működő agyunknak nem lesz elég energiája, és így elkerülhetetlen lesz a nassolás.

Új szokás:

A táplálkozáskutatók szerint a diétázás során a három fő étkezéskor körülbelül 500 kalóriát kellene bevinnünk a szervezetünkbe, emellett tízóraira és uzsonnára úgy 100-200 kalória is nyugodtan elfogyasztható. Tehát enni kell, csak nem mindegy, hogy mit fogyasztasz! Ha fogyni szeretnél, akkor is legalább 1800-2000 kalóriára van szüksége a testednek naponta, de a legfontosabb változtatás a gondolkodásmódod megreformálása lenne. Hiszen, ha az új szokást úgy éled meg, mint valamiféle korlátozást, akkor a „csak azért se” elvet nézve elkerülhetetlen lesz a túlevés.

Túl gyors evés

Amennyiben az előző tanácsot megfogadod, és nem vonod meg magadtól az ételt, akkor próbáld ki a nyugodt étkezést, s ne az íróasztalod mellett görnyedve fald be az ebédedet! Ha az ételt lassan, minden falatot ízlelgetve fogyasztod el, a szervezetednek lesz ideje arra, hogy észlelje a táplálék bejutását és hormonok kibocsátásával jelezzen az agyadnak, ha már eleget ettél.

Új szokás: 

A tested kommunikálna veled, ha odafigyelné rá. Tehát lassíts le, tedd félre az újságot vagy kapcsold ki a tv-t, és egyszerűen csak élvezd az ízeket! Akár hiszed, akár nem egy kutatás kimutatta, hogy a jóga, főként a légzés kontrollja miatt, segít a tudatos táplálkozás kialakításánál, így az idő múlásával a súlygyarapodás sokkal kevesebb lesz.

Hétvégi túlevések

Nem kellenek hozzá nagy családi ünnepek ahhoz, hogy hétvégén lazítsunk az önkontrollon és felesleges mennyiséget együnk. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a telített zsírokban gazdag (gyors) ételek blokkolják a leptinek azon képességét, ami szabályozza a táplálékbevitelt, így a testsúly feletti kontroll is elveszik.

Új szokás:

Az egészségesen töltött hétköznapokat ne vágd agyon egy egész hétvégi dőzsöléssel. Iktass be csak egyetlen csaló étkezést a hétvégi menübe, amikor azt eszel, amit csak szeretnél.

Sós rágcsálnivalók lakomája

Egy jó adag popcorn a moziban, sokmaroknyi sós mogyoró a baráti társaságban, és folytathatnánk. Ugye, milyen öntudatlanul esszük? Ez a nátriumnak köszönhető reakció. A só fontos a mindennapi életünkben, de túlfogyasztani ezt sem egészséges. Hozzáértők szerint a só-fogyasztás csökkentése során csökken a rágcsálás utáni sóvárgás is.

Új szokás:

Főleg a férfiaknak eshet nehezére kiváltani a sós nassolnivalókat répára és zellerre, de megéri. Ha nagyon idegenkedsz a zöldségektől, akkor érdemes alacsony sótartalmú chipseket, illetve pereceket beszerezni.

Ahelyett, hogy főzés, sütés közben sózod meg az ételeket, inkább az elkészült ételek felületére szórd a sót!

Italfogyasztás

Természetesen az alkoholról lesz most szó. Arra kérlek, figyeld meg, hogy fajtánként átlagosan mennyi alkoholtartalmú italt fogyasztasz egy héten, majd számold ki, ez mennyi kalóriát jelent. Lehet, hogy meg fogsz lepődni!

Például napi két sör megivása egy héten keresztül kb. 2000 üres kalóriát jelent. Ezt a mennyiséget csak több mint 2 óra futással tudod majd elégetni.

Új szokás:

Ha mellőzöd az alkohol fogyasztását, már az első hét után eredményt érhetsz el a súlyvesztés terén. Ha mindenképp meginnál valamit, válassz alacsonyabb szénhidráttartalmú sört vagy száraz vörösbort.

Késő esti étkezések a tv előtt

Kettős merénylet a fogyás ellen: egyrészt már nincs lehetőség kalóriaégetésre, másrészt a súlycsökkentő alvás sem fog működni. A felmérések szerint, a tv nézése közben vacsorázók átlagosan 300 kalóriával többet fogyasztanak, és jóval kevésbé aktív életmódot folytatnak, mint azok, akik nem a tv előtt étkeznek. Továbbá akik alvás helyett tévéznek, másnap többet nassolnak!

Új szokás: 

Nem a tévézésről akarlak lebeszélni, ám ajánlatosabb a képernyő előtt inkább tornázni, vasalni stb., mint étkezni. A filmnézés is lehet jutalom egy fárasztó hét végén, de a pihentető alvás egy ennél sokkal egészségesebb szokás.

Forrás: menshealth.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...