2014.05.27. 12:47:44 10888 115

A legjobb fűszernövények, amiket a konyhakertedben tarthatsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden konyhatündér álma egy saját fűszeres kert, ahonnan frissen és illatosan szerezheti be a fűszernövényeket. Összegyűjtöttük a legnépszerűbbeket egy csokorba, hogy mindenki kiválaszthasson párat az igényeinek megfelelően. Ezeknek a növényeknek általában nem kell nagy hely, így egy panel erkélyen vagy egy nagyon világos ablakpárkányon is tarthatunk egy-két kedvünkre való fajtát. Izgalmas ételeket készíthetünk és egész nyáron a rendelkezésünkre állnak, ha kitartóan locsolgatjuk őket. Aki családi házban lakik, annak érdemes a ház közelében kinevezni a fűszeres kertecskét.

Zöldfűszerek egy csokorban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldfűszerek egy csokorban

Petrezselyem

A petrezselyemről valószínűleg még fogtok hallani, mert az egyik kedvencem. Ízletes és nagyon sokoldalúan felhasználható fűszer- valamint gyógynövény. Nem is részletezném most, hogy mi mindenhez használhatjuk, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen zöldfűszere. Tipp: ne főzzük bele az ételbe, inkább csak a végén adjuk hozzá, így megőrzi zamatát és jótékony hatásait, egyúttal szép, élénk színű dekorációként is szolgálhat.

PetrezselyemPetrezselyem

Tavasszal magról ültethetjük, de cserepes verziója is kapható, ezt akár az erkélyen is tarthatjuk. Szereti, ha nedves a talaj, és, ha részben árnyékos helyen lehet. A szárával együtt felhasználható.

Bazsalikom

Azért tartsd otthon frissen, mert összehasonlíthatatlanul finomabb az íze, mint a szárítotté. Főként paradicsomos ételekhez, pestóhoz és az olaszos konyhához szokták ajánlani, de akár salátába is belemetélheted és dekorációnak sem utolsó. A leveleket inkább a főzés végén kell hozzáadni, míg a szárát már az első fűszerezéskor beledobhatod az ételbe.

Érdekesség: állítólag a konyhában tartott bazsalikom távol tartja a legyeket.

Lehet cserépben már kifejlett bazsalikom bokrokat kapni, ezek is sokáig megvannak, ha rendszeresen locsolod. Fontos számára a nap és a nedvesség. Ha magról vetnéd, akkor tavasszal tedd, és mindenképpen locsold meg a talajt. Virágzás után elveszíti az ízét, ezért ezt akadályozzuk meg.

Bazsalikom és kakukkfűBazsalikom és kakukkfű

Kakukkfű

Nemcsak fűszernövény, hanem gyógynövény is. Hatékony köptetőként tartják számon, ezért megfázás esetén hasznos lehet. Burgonyához, gombához és húsételekhez, grillezéshez is kitűnő, de természetesen levesekhez és mártásokhoz is használható. Érdekes, hogy akár édes ételeket is pikánssá varázsolhatunk vele.

A kakukkfű szereti a homokos talajt, évelő növény és nem igényel olyan sok vizet. Tavasszal vetik magról vagy dugványozással. Félig árnyékos helyen tartsd, cserépben is jól elvan. Az egész szárat lecsíphetjük, így elkerülhetjük, hogy elfásodjon.

Kapor

Talán minden kertben megtalálható a kapor, amelyet főleg a tökfőzelék, savanyúságok és salátaöntetek, vajkrémek, túrókrémek fűszerezésére használunk. Leveseknek és mártásoknak, egyes gombás-halas ételeknek is nagyszerű aromát adhat. A legjobb, ha a főzés legvégén fűszerezünk vele.

Nagyon könnyen termeszthető magról, ezt a fűszernövényt is tavasszal vetjük, napos helyre, nedves talajba. Nekem még nincs tapasztalatom abban, hogy cserépben szeret-e a kapor, de mivel a növény elég nagyra nőhet, így valószínűleg nem annyira előnyös egy erkélyen cserépben tartani. :)

Menta

A mentát főként koktélok alapanyagaként ismerhetjük, de egy egyszerű limonádét is ínycsiklandóvá tud varázsolni. Húsételek közül főként a bárányhoz és esetleg pulykatöltelékhez is jó lehet. Salátáknak extra ízt adhat és zöldborsóval is finom. Gyümölcsös édességekhez, dekorációhoz szintén felhasználható. Gyógynövényként teát főzhetünk belőle, amely remek a megfázás és a gyomorbántalmak enyhítésére.

A menta nagyon igénytelen növény, könnyű termeszteni magról és dugványozással is. Szereti a napot és nedvességet. Cserépben is jól elvan. Évelő növény, de szeret terjeszkedni, úgyhogy lehet, hogy ritkítani kell egy idő után, mert elnyomja a többi növényt, ha kis fűszerkertet tartunk.

Metélőhagyma (snidling)

Remekül passzol minden salátához, burgonyás ételekhez, hüvelyesekhez, sültekhez, szendvicsekhez, zsíros kenyérhez :) és mártásokhoz. Ne főzd meg, csak az elkészült ételhez add hozzá!

Vetőmagról szokás ültetni tavasszal, kiváló minőségű talajba. Egészen jól tűri a szárazságot. Cserépben is kapható és akár a konyha ablakban is eléldegél egy darabig.

Oregánó

Azt tudjuk, hogy a bazsalikom mellett az olaszos konyha egyik alapfűszere, de töltelékhez, burgonyás, halas ételekhez és mártásokhoz is remek. Jól passzol babbal is. Én a joghurtos salátaöntethez szoktam frissen hozzáadni, isteni aromát ad a salátáknak, de mindenféle kencéhez, fűszervajhoz is jó lehet.

Az oregánót tavasz közepén, napos helyre ültessük magról. Igénytelen kis növény, de nagyon finom frissen. Cserépben is tartható a teraszon vagy akár az erkélyen.

Rozmaring

RozmaringRozmaring
Isteni illatú fűszernövény, ami szintén az ételek széles skálájához felhasználható a vadhúsoktól egészen a halételekig, de mártásokhoz és grillpáchoz is jó. Erős az aromája, ezért nem kell belőle sokat használni. Sültekhez például egy-két ágat szoktak rádobni, vagy betekerik az ággal a húst. Már főzés közben hozzáadhatjuk az ételhez.

Magról vagy dugványozással ültessük tavasszal, nem túl igényes növény, viszont arra ügyeljünk, hogy nem szereti a sok vizet.

Forrás: bhg.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...