2015.04.30. 13:20:24 8788 268

A kézműveskedés élesíti az elmét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem kell meggyőzni minket arról, hogy mennyire jó a kézműveskedés. Lefoglalja a kezed és az elméd, kellemes és kreatív időtöltés, mindeközben pihentet is. Ráadásul a végeredmény általában lenyűgöző, dekoratív, szép vagy éppen hasznos. Nemcsak a lakásban, hanem az agyadnak is!

Kézműves - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kézműves

Nem, nem kell meggyőzni minket arról, hogy ez mennyire nagyszerű. De hogy mindez még a mentális egészségnek is jót tesz, arról érdemes tovább beszélgetnünk.

Egy nem régiben publikált tanulmány szerint, ami a Neurology c. folyóiratban jelent meg, a kézműveskedés, kiváltképp a festés és a szobrászat, jótékony hatással van a középkorú és szépkorú emberek memóriájára. A kutatók szerint az egyébként is hasznos elfoglaltság segít az idős korban fellépő memóriazavarok és demencia késleltetésében.

Több mint négy éven keresztül tartott a kutatás, amely során 256, átlagosan 87 éves idős embert figyeltek meg és kérdeztek ki, majd tanulmányban rögzítették, hogy mennyi időt töltenek kézműveskedéssel és szocializációval (járnak-e moziba, koncertre, színházba, klubokba).

Azok az emberek, akik az olyan kézműves foglalkozásokat kedvelték, mint például a festés, vagy a szobrászat 73%-kal kevésbé, azok, akik inkább a fafaragást vagy a foltvarrás kedvelték 45%-kal kevésbé, és a szociális természetűek 55%-kal kevésbé voltak hajlamosak memóriazavarra vagy más, kognitív jellegű problémára, mint azok, akik egyáltalán nem űztek ilyen tevékenységeket.

A tanulság? Bármilyen hobbit is preferálsz, ne hagyj fel vele az évek során!

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.