2019.12.05. 13:35:31 6838 283

A karácsonyi zokni eredete
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az amerikai filmekből leginkább a karácsonyi kis történeteket szeretem, mivel ez idő tájt szomjazik leginkább a lelkem a csodára. Ekkor még a sok sem sok: jöhet a giccsparádé, persze csak a jóízlés határain belül! A felaggatott karácsonyi zoknik viszont különösen tetszenek.

Karácsonyi zokni - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi zokni

Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi zokniknak köze van Mikulás legendájához az jó nyomon jár.

A hagyomány szerint a gyerekek zoknija a (minden régi házban megtalálható) kandalló párkányán lóg, hogy Szent Miklós megtalálja azt és a jó gyermekek számára ajándékot rejtsen bele. Azonban korábban is voltak olyan régiók, ahol valamilyen oknál fogva kissé módosulva terjed el ez a szép szokás, pl. Franciaországban kis facipőcskék kerültek a kandalló mellé. A hagyomány szerint az a gyermek, aki az év folyamán rosszul viselkedik, csak egy darab szenet fog kapni.

Sok helyen a gyermekek is gondolnak az őt megajándékozóra, és apróságokkal kedveskednek a „Télapónak” vagy segítőinek: Hollandiában a gyerekek szalmával és répával töltik meg a cipőcskéjüket a Mikulás lova számára.

Puerto Rico gyermekei pedig kis kendőcskékbe csomagolnak egy kis zöldet és virágot a Három Királyok tevéi számára.

A karácsonyi harisnya napjainkban lehet egy üres, tiszta zokni, egy zokni alakú „táska” és akár kiscipő is, amit magyar szokások szerint a gyermekek fényesre pucolva helyeznek az ablakpárkányra. Természetesen a kandallókat idő közben más fűtési rendszerek váltották fel, ezért a karácsonyi zokni bárhol lóghatnak, remélve ezt, hogy a Mikulás úgyis megtalálja azokat.

Manapság a karácsonyi harisnyák leginkább speciális, az ünnep színeivel és jelképeivel készült zoknik, amelyeket bármely nagyobb üzletben megtalálhatóak többféle stílusban és méretben. Számos család készít névvel ellátott saját zoknit családtagjai számára, amit aztán évről évre újból felhasználnak. (Így mentesítve a környezetet a felesleges csomagolóanyagoktól.)

Természetesen az ajándékozási szokásoknak megfelelve nem mindenhol lesz december 6-án használva a karácsonyi harisnya, mivel sok országban a Télapó csak Szenteste érkezik. Olaszországban pedig Befana, a jó boszorkány csak egy jó hónapos csúszással fog apróságokat csempészni a kis cipőkbe.

Forrás: christmas-day.org/christmas-stocking.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...