2015.07.28. 11:00:00 9847 236

A jó rizs mindenkinek más, de mi a titka?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van aki ragacsosan, van, aki szárazon és pergősen szereti a rizst, megint mások enyhén sósan, egy újabb tábor pedig fűszeresen kedveli. Ergo, mindenkinek más az etalon, más a jó rizs. De melyiknek, mi a titka? Íme, egy-két rizses házi praktika.

Főtt rizs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főtt rizs

Ha ragacsos rizst szeretnél

Sokan ellenzik a rizs mosását, mivel véleményük szerint pont az a keményítő réteg kerül le róla, amitől jó ragacsosra összefő. Nos, én még így is a rizs öblítését javaslom, elég csak megnézni milyen szürke lé lesz a vízből, ha rizsre engedjük. És nem kell, hogy B minőségű legyen az a rizs, az A-val is ez a helyzet. Szóval mossuk meg a rizst, és csepegtessük le.

Majd pirítsuk meg olajon rendszeres kevergetés mellett, engedjük fel másfélszer annyi forró vízzel, sózzuk be, és fedő alatt főzzük meg. Közben kevergessük néha meg, mert lekaphatja az alját. Ha már nagyjából megfőtt, elzárhatjuk a gázt, és fedő alatt tovább párolhatjuk a rizst.

Ha extra ragacsosan szeretjük, akár kétszer annyi vízben is megfőzhetjük.

Cikkajánló: Gyümölcsrizs recept>>

Ha a pergős rizst kedveled

Ehhez a legegyszerűbb módszer, ha kb. 3-szor annyi vízben, sok sóval főzöd meg a rizst, majd leszűröd. Ehhez jó minőségű jázminrizst ajánlunk, ami egyébként is isteni aromájú, nincs is szüksége arra, hogy olajon pirítgassák.

Így fűszerezd

A pirított változatnál akár vöröshagymát is piríthatunk az olajban, mielőtt belekerülne a rizs. Lehet félbe vágva vagy akár egy fél hagyma felkockázva.

A rizshez nagyon jól illenek a zöldfűszerek (a legvégén add hozzá), illetve a borsó, a kukorica, a sárgarépa, a gomba vagy akár a mexikói zöldségkeverék is. Ezenkívül az ananász, az alma vagy a körte is feldobhatja (nem kell, hogy édes legyen). Ezekkel jó, ha együtt főzöd, bármelyik rizsfőzési technikát is választod.

A gombát az elején pirítsuk meg a rizzsel együtt, a sárgarépát rögtön a vízzel együtt hozzáadhatjuk, a gyümölcsöket és a fagyasztott zöldségeket elég a rizsfőzés második harmadában.

A zöldfűszereken kívül chilivel vagy borssal is megbolondíthatjuk.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...