2018.10.22. 12:18:46 14070 427

A három legegyszerűbb édesburgonya recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha finom, tápláló és tulajdonképpen egészséges fogásokat szeretnénk éhes kis családunk orra elé tenni – no persze, ha nem idegenkednek némi újdonságtól a szokásos étrendjükben – bizony, tökéletes megoldást erre a batáta, vagy közkeletűbb nevén az édesburgonya.

Édesburgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Édesburgonya

Nevével ellentétben köze nincs az igazi „krumplihoz”, legnagyobb valószínűség miatt a gumójának alakja miatt kapta ezt az elnevezést. Íze, főzött állapotban, és az állaga leginkább a sütőtökére emlékezteti az egyszeri kóstolót.

Kiváló vitamin- és rostforrás, napi A-vitamin szükségletünk többszörösét tartalmazza, emellett magas B vitaminban, C- és E vitaminban. Gazdag ásványi anyagokban is.

Az biztos, hogy egy szuperfinom, szuperjó zöldséggel állunk szemben, és a sajátos, különleges ízvilága, zamata inspiráló lehet azok számára, akik kedvelik a különleges ízeket.

Édesburgonya krémleves tejszínnel, parmezánnal és friss bazsalikommal

Fejenként egy kábé arasznyi édesburgonyát számoljunk. A batátákat megmossuk, megpucoljuk, kockákra vágjuk. Lábosban feltesszük főni, annyi vízben, ami épphogy ellepi. Amikor puhára főtt, a főzővizével együtt nekimegyünk a botmixerrel, homogénné pépesítjük, ízesítjük sóval, darálunk rá tarkaborsot, felöntjük tejszínnel, és a sűrű levest egyszer még átrottyantjuk a tűzön. Tányérba merjük, pár csepp olívaolajat cseppentünk bele, megszórjuk parmezán forgáccsal, tépünk rá pár tépésnyi friss bazsalikomot, és voila, kész a fantasztikus levesünk.

Édesburgonya ropogós

Az édesburgonyákat hosszában, vékonyan, éles késsel megfelezzük, a feleket szintén hosszában vékonyan felszeleteljük. Keveréket készítünk kenyérmorzsából, szárított foghagymából, parmezán morzsából, borsból. Az összetevőket alaposan összekutyuljuk, ebben forgatjuk meg az édesburgonya szeleteket, amiket előzetesen felvert tojásban fürösztöttünk meg. Forró olajban kisütjük, de ha nem szeretnénk az olajjal vacakolni, sütőpapírra fektetve, tepsiben is megsüthetjük a sütőben 30 perc alatt.

Mennyei desszert édesburgonyából

Az édesburgonyákat alaposan megtisztítjuk, igyekezzünk olyan darabokat felhasználni, amelyeknek egészséges és ép a héja, ugyanis ennél a receptnél nem jó, ha meghámozzuk. Tehát amikor az alapos tisztítással elkészültünk, fogjuk a batátákat, és jó alaposan végig szurkáljuk villával, majd mikróba tesszük nagyjából 1,5 percre. Amikor kivesszük, sasliknyársra húzzuk. A mikrózás pont ezért szükséges, így sokkal könnyebben megy a döfés. A nyársra húzott édeskrumplit aztán egy éles késsel spirál alakban óvatosan körbevágjuk, majd amikor elkészült, szintén óvatosan, hogy nehogy eltörjön, kicsit széthúzzuk. Az így kapott nyársakat olvasztott vajjal megkenjük, megszórjuk vagy beleforgatjuk fahéjas porcukorba, majd mehet is be a sütőbe, sütőpapírra helyezzük a tepsiben, nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Elképesztően finom és melengető finomság randa, esős őszi estékre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...