2014.11.02. 19:22:18 12697 95

A gránátalma drágakövei
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gránátalma gyümölcshúsát alkotó kis „magok” pontosan úgy néznek ki, mint a drágakövek. A rubintos csillogás olyan vonzóvá varázsolja, hogy cseppet sem kételkedünk abban, hogy egyes források szerint Éva a Paradicsomban nem egy egyszerű almából, hanem gránátalmából falatozott. Nehéz még egy olyan gyümölcsöt találni, amelynek egészségügyi hatásai vetekszenek a gránátalmáéval. Ismerd meg még jobban!

Gránátalma | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gránátalma | Fotó: 123rf.com

Nagyon erős antioxidáns

Egyes kutatások szerint a gránátalma az egyik legerősebb antioxidáns hatással bíró gyümölcs. Ereje körülbelül háromszorosa a narancsénak vagy az áfonyáénak. Ez annak köszönhető, hogy a többi gyümölcshöz képest nagy arányban tartalmaz három különböző polifenolt is. Ezeket a természetes eredetű vegyületeket a gránátalma az emberi szervezet számára ideális formában szolgáltatja, így jól hasznosulnak. Nincs más dolgunk, mint megenni vagy meginni. :)

Ezenkívül magas a C- és K-vitamin tartalma is. Az előbbi az immunrendszerünk erősítésében segít és hozzájárulhat a gyorsabb sebgyógyuláshoz, míg az utóbbi a jó véralvadáshoz és - egyes kutatások szerint - a csontépüléshez is szükséges, ráadásul segíti a máj méregtelenítő funkcióit.

Miért jó, ha polifenol tartalmú ételeket fogyasztasz?

Polifenolokat minden gyümölcs tartalmaz, ám nem azonos arányban. A gránátalmában nagy mennyiségben és ideális formában fordulnak elő, ahogy azt feljebb is olvashattad. Azért érdemes minél többet magadhoz venni ezekből, mert segíthetnek a szív- és érrendszer karbantartásában, krónikus betegségek kezelésében és akár a rák megelőzésében is.

A gránátalma kiváló táplálék az érrendszernek

A gránátalma egyébként jó érvédő tulajdonságairól is ismert: egyes kutatások szerint, ha egy éven keresztül, napi egy pohár friss gránátalmalevet fogyasztasz, azzal csökkentheted a lerakódásokat az érfalakban. Más kérdés, hogyan tudod olyan gyakorisággal az étrendedbe építeni, hogy hatása érvényesüljön a szervezetben. A tippünk az, hogy ahányszor csak tudod, illetve amikor elérhető a számodra, fedezd a napi gyümölcsadagodat gránátalmával.

Hetekig eláll

A gránátalma nagyon sokáig eláll, szoba hőmérsékleten 1-2 hétig tárolható, de ha hűvös, sötét és száraz helyen tartod, akkor akár hónapokig is fogyasztható marad.

Diétás élvezet

A gránátalma alacsony kalóriatartalmának köszönhetően édesen savanykás kiegészítője lehet a diétádnak. Azaz, ha éppen fogyókúrázol és valami nasira vágysz, végy egy darab gránátalmát, pucold meg az alább látható videó segítségével és edd meg egész nyugodtan! Büntetlen örömforrás lehet a borongós őszi napokon.

Hogyan hámozd meg egyszerűen a gránátalmát?

Itt a gránátalma szezon! De hogyan jutsz hozzá az értékes gyümölcshöz anélkül, hogy mindent összefröcskölnél az élénk piros magok levével? Nos, két hasznos videót is találtunk a témában, mindkét módszert megéri kipróbálni, igaz, a lényeg ugyanaz.

Ne vágd félbe a gránátalmát, hanem skalpold meg, és vágd be héját a kis barázdák mentén. Éppen annyira, hogy ne vágj a magokba, de gerezdjeire tudd szedni a gyümölcsöt.

Lássuk a két módszert!

A videó végén elhangzik egy jó tanács, amely szerint, ha mégis a ruhádra fröccsenne a gránátalma leve, akkor bő meleg vízzel ki fog jönni a folt. Nem kell aggódnod!

A következő videó végén azt is ellesheted, hogyan kell a gyümölcsöt - szó szerint - kiütögetni a héjából, ha például egy tálban szeretnéd tálalni.

Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.