2015.05.14. 10:57:33 12425 174

A fürdőruha sikamlós evolúciója 1920-tól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jövő hétre már kánikulát jósolnak, itt az ideje, hogy levedd a szekrény legfelső polcáról a fürdőruháidat! De még mielőtt ezt megteszed, ismerj meg egy-két érdekes tényt a mai tenyérnyi divathóbort evolúciójáról. Tudtad például azt, hogy a 20-as években felügyelték az úszódresszek hosszát?

Fürdőruha az 1920-as évekből, Amerika | wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fürdőruha az 1920-as évekből, Amerika | wikipedia.org

Nem tudtad? Pedig állítólat tényleg így volt. Abban az időszakban jött divatba az egyrészes fürdődressz a hölgyeknek, és a strandokon mérőszalaggal sétálgatott az „úszódressz rendőrség”, akiknek az volt a feladata, hogy ellenőrizzék a hölgyeket.

Fürdőruha mérés | Forrás: all-that-is-interesting.com/swimsuit-police-1922Fürdőruha mérés | Forrás: all-that-is-interesting.com/swimsuit-police-1922

Ráadásul gyakran gyapjúból készültek a fürdőruhák, ami vizesen elég nehéz lehetett. A hosszú, térdig érő zokni és a cipő sem volt ritka látvány a strandon. Ma már ez elképzelhetetlen.

A harmincas években már az alakot követte az úszóruci, de még mindig nem mondhatnánk, hogy túlságosan szexi volt – legalábbis mai szemmel. Akkoriban viszont bizonyára forradalomnak számított a sztreccs anyag és a női alakot követő tervezés.

Az első bikinit 1946-ban mutatták be, születése részben a második világháború utáni spórolásnak köszönhető. Noha a köldököt még takarta az alsó rész, már több szabad bőrfelületet engedett láttatni a kétrészes szett.

Az ötvenes években már nemcsak a fürdőruhák funkciója, hanem a divatosság is fontos szempont lett. Még olyan kiegészítőket is hordtak hozzá, mint a macskaszem formájú napszemüveg. A fürdőruha az akkoriban divatos homokóra alakot és a gömbölyded formákat volt hivatott megmutatni. Merevítőkkel adtak tartást neki.

>>Teszteld! Milyen bikini illik hozzád!

A hatvanas években egyre kisebbé váltak a bikinik, rövidebbé a fürdőruhák. Ha nyár akkor napsütés és jókedv: az egy- és kétrészes fürdőruhák egyre színesebbek, mintásabbak, feltűnőbbek lettek. Majd a szexuális forradalom tovább folytatódott, egyre több bőr, egyre kevesebb anyag és egyre élénkebb színek jellemezték a stranddivatot a 70-es és 80-as években is.

A kilencvenes években a Baywatch inspirált a fürdőruha divatot. Tudod, Pamela Anderson, Erica Eleniak piros dresszben fut a tengerparton, és a férfiak csorgatják a nyálukat a tévé előtt. :) Az egyrészes dresszek visszakacsintottak egy rövid időre, a magasan szabott fürdőruhákban hosszabb lábuk és sportosabb megjelenésük volt a nőknek.

Ma a fürdőruha trendek erősen szerteágazóak, egy közös pont azért akad: viseld azt, amiben jól érzed magad - alkattól függetlenül!

Mindez képekben - egy rövid videóban!

A fenti információk alapjául a Buzzfeed.com videója szolgált. Nézd meg képekben is a fürdőruha sztoriját.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...