2023.10.21. 17:50:11 7354 273

A flexitarianizmus lehet az új étkezési irány?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészséges életmódra törekvők ma már egy listányi megoldás és diéta közül választhatják ki az elvárásaikhoz, céljaikhoz és egyéniségükhöz leginkább illeszkedőt. A rugalmas diétaként is ismertté vált flexitariánus étrend egy relatíve új iránynak tekinthető, amely nem követ szigorú és merev szabályokat, ugyanakkor abban is megkönnyíti sokak dolgát, hogy lehetővé teszi az időnkénti húsevést is.

Egészséges alapanyagok a konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges alapanyagok a konyhában

Maga a flexitáriánus szó a rugalmas (flexible) és vegetáriánus szavak egyvelegéből született. Ez az étkezési stílus a Best Diet Rankings listán a figyelemre méltó második helyen szerepel. Legfőképpen azok részesítik előnyben ezt az irányt, akik szeretnének vegetáriánussá vagy vegánná válni, azonban igényt tartanának egyfajta átívelő időszakra, mely nem zárja ki az esetenkénti húsfogyasztás alternatíváját sem. Az étkezések során többnyire zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és magvakat fogyasztanak, és csak néha tejterméket és húst. A flexitarianizmus nem tagadott elsődleges célja az, hogy a diéta során fokozatosan csökkenjen a húsfogyasztás (kezdetben heti két alkalommal) szokása és igénye.

Bár a flexitáriánus diéta esetében nincsenek egyértelmű előírások, létezik néhány fogódzó (pl. a Healthline oldalán is olvashatunk ilyeneket), melyekkel megtehetjük az első lépéseket. Ezek közül válogatunk néhányat fogódzó gyanánt, íme:

  • legtöbb helyen azt javasolják, hogy helyezzük a hangsúlyt a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, és az állati fehérjéket fokozatosan helyettesítsük növényi fehérjékkel

  • szükséges törekedni a természetes élelmiszerek bevitelére, és kiszorítani a feldolgozott ételeket

  • minimális legyen a napi cukor- és édességfogyasztás.

Ez a fél vegetáriánus étkezés idővel meghozza a tőle várt egészségügyi előnyöket is, és a karcsúbbá formált testtel együtt a motiváció és kitartás is egyre erősebbé válik. A rostokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag étrend pozitív hatással van a szívre, a vérnyomásra, a testtömeg-indexre, a koleszterinszintre stb.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatásokon túl a környezetnek is jót tesz, ha egyre többen csökkentik a húsfogyasztást. Ezzel mérséklődik bolygónk föld- és vízhasználata, csökkenhet az üvegházhatású gázkibocsátás, lehetőség nyílik arra, hogy több földterületet fordítsanak a gyümölcs- és zöldségtermesztésre az állatok számára megtermelt takarmány helyett.

Az előbb felsoroltak mellett nem hunyhatunk szemet afölött sem, hogy a flexitáriánus étrendre váltás esetében jobban tudjuk kímélni a pénztárcánkat is – ha most elkezdjük, akkor jövő év végén már meg tudjuk állapítani, hogy korábbi étkezési szokásainkhoz képest a most választott étrenddel mennyiben váltunk takarékosabbá. Egy jól felépített, egészséges étrend mellett nem kell foglalkoznunk a kalóriaszámlálással, vagy aggódnunk a felszaladó plusz kilók miatt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...