2015.04.28. 17:21:50 10074 288

A fejes saláta termesztése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg az idei első fejes saláta termést már le is szüretelték az élelmesek, hiszen ez az egyik legelső növény, amit tavasszal ki lehet ültetni. Ha nem fagyos a föld, már március végén a földbe kerülhetnek a palánták, mivel jó a hideg tűrő képességük, de később is el lehet vetni őket.

Fejes saláta, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejes saláta, egészség

Ha csak a család részére termesztenéd, akkor ne ültess sokat, mivel nem fogod tudni olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy nő, és felmagzik. A felmagzott salátáknak pedig elég keserű az íze, tehát számolj azzal, hogy egy négyzetméternyi területen kb. 20 fejre számíthatsz. Ez nagyjából elég is egy négy tagú családnak.

Mindenképpen tápanyagban gazdag, laza és jó vízellátású talajba ültesd a palántáidat, mivel növekedése elején sok vízre és tápanyagra van szüksége a salátának, hogy az apró gyökér el tudja látni a gyorsan gyarapodó leveleket. Később viszont nem kell olyan sok víz a fejlődéséhez.

A salátát azért jó palántaként elültetni, mivel így gyorsabb az érés folyamata, és a helyére hamar ültethetsz valami mást. A salátát kicsit megemelve palántázzuk, hogy a levelei ne feküdjenek a földre.

Növekedéséhez a 16°C lenne ideális, melegben hamar felmagzik. A tavaszi termést követően ősszel is fogyaszthatjuk a finom, friss, kertünkben termett salátát, ha augusztusban újra palántázunk vagy ha júliusban hidegágyba vetünk magokat.

A fejes saláta egy rendkívül egészséges zöldség, ami megérdemelné, hogy nagyobb szerephez jusson étrendünkben. Magas a C-, a B-vitamin és a karotin tartalma, így tavasszal segíthet a feltölteni vitaminraktárainkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi 10 percnyi jógával a jobb alvásért

A pihentető, regeneráló alvást nyugtató és meditatív jógagyakorlatok sorozatával is elérhetjük egy-egy kimerítő nap után. A gyakorlatsor olyan nyújtásokat tartalmaz, amelyek kimondottan a nyak, a vállak és a gerinc feszültségének oldására szolgálnak.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.