2015.04.28. 17:21:50 11826 290

A fejes saláta termesztése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg az idei első fejes saláta termést már le is szüretelték az élelmesek, hiszen ez az egyik legelső növény, amit tavasszal ki lehet ültetni. Ha nem fagyos a föld, már március végén a földbe kerülhetnek a palánták, mivel jó a hideg tűrő képességük, de később is el lehet vetni őket.

Fejes saláta, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejes saláta, egészség

Ha csak a család részére termesztenéd, akkor ne ültess sokat, mivel nem fogod tudni olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy nő, és felmagzik. A felmagzott salátáknak pedig elég keserű az íze, tehát számolj azzal, hogy egy négyzetméternyi területen kb. 20 fejre számíthatsz. Ez nagyjából elég is egy négy tagú családnak.

Mindenképpen tápanyagban gazdag, laza és jó vízellátású talajba ültesd a palántáidat, mivel növekedése elején sok vízre és tápanyagra van szüksége a salátának, hogy az apró gyökér el tudja látni a gyorsan gyarapodó leveleket. Később viszont nem kell olyan sok víz a fejlődéséhez.

A salátát azért jó palántaként elültetni, mivel így gyorsabb az érés folyamata, és a helyére hamar ültethetsz valami mást. A salátát kicsit megemelve palántázzuk, hogy a levelei ne feküdjenek a földre.

Növekedéséhez a 16°C lenne ideális, melegben hamar felmagzik. A tavaszi termést követően ősszel is fogyaszthatjuk a finom, friss, kertünkben termett salátát, ha augusztusban újra palántázunk vagy ha júliusban hidegágyba vetünk magokat.

A fejes saláta egy rendkívül egészséges zöldség, ami megérdemelné, hogy nagyobb szerephez jusson étrendünkben. Magas a C-, a B-vitamin és a karotin tartalma, így tavasszal segíthet a feltölteni vitaminraktárainkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.