2015.04.28. 17:21:50 11838 290

A fejes saláta termesztése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg az idei első fejes saláta termést már le is szüretelték az élelmesek, hiszen ez az egyik legelső növény, amit tavasszal ki lehet ültetni. Ha nem fagyos a föld, már március végén a földbe kerülhetnek a palánták, mivel jó a hideg tűrő képességük, de később is el lehet vetni őket.

Fejes saláta, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejes saláta, egészség

Ha csak a család részére termesztenéd, akkor ne ültess sokat, mivel nem fogod tudni olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy nő, és felmagzik. A felmagzott salátáknak pedig elég keserű az íze, tehát számolj azzal, hogy egy négyzetméternyi területen kb. 20 fejre számíthatsz. Ez nagyjából elég is egy négy tagú családnak.

Mindenképpen tápanyagban gazdag, laza és jó vízellátású talajba ültesd a palántáidat, mivel növekedése elején sok vízre és tápanyagra van szüksége a salátának, hogy az apró gyökér el tudja látni a gyorsan gyarapodó leveleket. Később viszont nem kell olyan sok víz a fejlődéséhez.

A salátát azért jó palántaként elültetni, mivel így gyorsabb az érés folyamata, és a helyére hamar ültethetsz valami mást. A salátát kicsit megemelve palántázzuk, hogy a levelei ne feküdjenek a földre.

Növekedéséhez a 16°C lenne ideális, melegben hamar felmagzik. A tavaszi termést követően ősszel is fogyaszthatjuk a finom, friss, kertünkben termett salátát, ha augusztusban újra palántázunk vagy ha júliusban hidegágyba vetünk magokat.

A fejes saláta egy rendkívül egészséges zöldség, ami megérdemelné, hogy nagyobb szerephez jusson étrendünkben. Magas a C-, a B-vitamin és a karotin tartalma, így tavasszal segíthet a feltölteni vitaminraktárainkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.