2015.04.28. 17:21:50 11456 290

A fejes saláta termesztése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg az idei első fejes saláta termést már le is szüretelték az élelmesek, hiszen ez az egyik legelső növény, amit tavasszal ki lehet ültetni. Ha nem fagyos a föld, már március végén a földbe kerülhetnek a palánták, mivel jó a hideg tűrő képességük, de később is el lehet vetni őket.

Fejes saláta, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejes saláta, egészség

Ha csak a család részére termesztenéd, akkor ne ültess sokat, mivel nem fogod tudni olyan ütemben fogyasztani, mint ahogy nő, és felmagzik. A felmagzott salátáknak pedig elég keserű az íze, tehát számolj azzal, hogy egy négyzetméternyi területen kb. 20 fejre számíthatsz. Ez nagyjából elég is egy négy tagú családnak.

Mindenképpen tápanyagban gazdag, laza és jó vízellátású talajba ültesd a palántáidat, mivel növekedése elején sok vízre és tápanyagra van szüksége a salátának, hogy az apró gyökér el tudja látni a gyorsan gyarapodó leveleket. Később viszont nem kell olyan sok víz a fejlődéséhez.

A salátát azért jó palántaként elültetni, mivel így gyorsabb az érés folyamata, és a helyére hamar ültethetsz valami mást. A salátát kicsit megemelve palántázzuk, hogy a levelei ne feküdjenek a földre.

Növekedéséhez a 16°C lenne ideális, melegben hamar felmagzik. A tavaszi termést követően ősszel is fogyaszthatjuk a finom, friss, kertünkben termett salátát, ha augusztusban újra palántázunk vagy ha júliusban hidegágyba vetünk magokat.

A fejes saláta egy rendkívül egészséges zöldség, ami megérdemelné, hogy nagyobb szerephez jusson étrendünkben. Magas a C-, a B-vitamin és a karotin tartalma, így tavasszal segíthet a feltölteni vitaminraktárainkat.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...