2017.10.21. 16:17:08 14660 382

A burgonya kétes oldala - Kinek és miért hanyagolandó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokak teszik tiltólistára az alapélelmiszernek számító burgonyát, főleg az olajban sült verzióktól óvakodnak, ami érthető is. De tényleg ennyire kerülendő mindenki számára? Ismerd meg a burgonya összetételét és utána döntsd el magadra nézve!

Burgonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Burgonya

100 grammnyi burgonya összetétele

A burgonya zsír és fehérjetartalma köztudottan elég csekély, de akkor miből is áll, ha nem ezekből? A ásványi anyagok és a vitaminok közül a magnézium, a vas, a B- és C-vitamin van benne jelentősebb mennyiségben.

Nagyjából 20 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ennek döntő többsége igazából keményítő! A maradék kb. 75 gramm pedig víz.

A burgonya gumója a növény többi részében található mérgező vegyületeket – amik nagymértékben bélgyulladást is okozhatnak - csupán jelentéktelen mennyiségben tartalmazza. Hogy ez így is maradjon, tárold sötét és hűvös helyen!

A keményítő élettani hatása

Az előzőek fényében biztosan rájöttél már, hogy a burgonya a barnarizshez nagyon hasonlóan keményítőben iszonyúan gazdag szénhidrátforrásnak számít. A szénhidrátokat a szervezetünk glükózzá alakítás után juttatja el a sejtjeinkhez, ebből nyerve energiát. Erre minden embernek szüksége van a vitalitás megőrzéséhez. A finomított szénhidrátokkal ellentétben a szóban forgó típus nem emeli meg olyan gyorsan a vérünk cukorszintjét.

Mivel a burgonya a saját konyhádban ellenőrizhetően kevés feldolgozási folyamaton megy keresztül, ezért, ha a fogyasztása nem okoz tüneteket, kár lenne száműzni az étkezőasztalodról.

Akiknél tényleg máglyára vele!

Hisztamin érzékenység fennállásakor a burgonya fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, mivel elősegíti a hisztamin hormonok felszabadulását. Az érzékenység tünetei többek között például a migrén, a hasmenés is, de súlyosabb esetben csalánkiütést, sőt légzési nehézségeket is okozhat!

A krónikus autoimmun betegségben szenvedők természetesen messzire kerüljék el a burgonyából készült ételeket, hiszen az ő bélrendszerük számára már kis mértékben is megterhelő lehet a növényben található szaponinok elfogyasztása. Ugyanis sajnálatos módon ezek a vegyületek megkötik a koleszterin molekulákat, így növelve a bél áteresztő képességét. Amennyiben étkezés után kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akár a burgonyára gyanakszol, akár nem, mindenképp fordulj táplálkozási szakértőhöz!

Forrás: bodywakes.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...