2022.04.09. 15:04:51 6170 220

A bőrt megfiatalító technológia az öregedéssel járó betegségek kezelésében is segíthet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Brit kutatóknak sikerült úgy megfiatalítaniuk egy 53 éves nő bőrsejtjeit, hogy olyanok legyenek, mint egy 23 évesé. A tudósok ezzel a technológiával az öregedéssel összefüggő betegségek, például a cukorbetegség, a szívbetegségek és az idegrendszeri rendellenességek kezelésére szolgáló kezeléseket akarnak kifejleszteni.

Bőrfiatalítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrfiatalítás

A kutatócsoport vezetője, Wolf Reik, a cambridge-i Babraham Intézet tudósa szerint ez a módszer végül lehetővé teheti majd, hogy az emberek hosszabb ideig egészségesek maradhassanak öregedésük közben - idézte a kutatót a BBC hírportálja. Reich hangsúlyozta, hogy az eLife folyóiratban publikált kutatásuk még nagyon korai stádiumban van, számos tudományos problémát kell még megoldani, mielőtt ez az eljárás klinikai vizsgálat tárgya lehet. Ugyanakkor kiemelte, hogy a sikeres sejtfiatalítás fontos előrelépést jelent.

A technológia az 1990-es évekre nyúlik vissza, amikor az Edinburgh melletti Roslin Intézet kutatói kifejlesztettek egy módszert, amellyel egy juhból vett felnőtt emlőmirigysejtet embrióvá alakítottak. Ez vezetett Dolly, a klónozott bárány létrehozásához. A Roslin-csoport célja emberi embrionális őssejtek létrehozása volt, hogy ezekből speciális szöveteket, például izmot, porcot és idegsejteket növesszenek.

Ezt a technikát 2006-ban egyszerűsítette le a Kiotói Egyetemen dolgozó Jamanaka Sinja professzor. Az IPS-nek nevezett módszer lényege, hogy a felnőtt sejtekhez mintegy 50 napon keresztül vegyi anyagokat adtak, ami genetikai változásokat idézett elő, és a felnőtt sejteket őssejtekké változtatta. Reik professzor csapata az IPS-technikát 53 éves bőrsejteken alkalmazta. A kémiai fürdőt azonban 50 napról körülbelül 12 napra rövidítették le. A sejtek nem váltak embrionális őssejtekké, hanem megfiatalodtak: úgy néztek ki és olyan tulajdonságokkal bírtak, mintha a 23 évesek lennének.

A technika nem ültethető át azonnal a klinikai szakaszba, mivel az IPS-módszer növeli a rákos megbetegedés kockázatát. Reik professzor azonban bízik abban, hogy csoportjával találhat egy alternatív, biztonságosabb módszert. Reik szerint az a cél, hogy az emberek egészségesebb módon öregedhessenek meg. A professzor úgy véli, először olyan gyógyszerek kifejlesztése várható, amelyek az idősebb emberek bőrét meg tudja fiatalítani azokon a testrészeken, ahol megsérültek, mert így felgyorsulhat a gyógyulás. A kutatók bebizonyították, hogy ez elvileg lehetséges, a megfiatalított bőrsejtek ugyanis gyorsabban mozognak a sebet szimuláló kísérletekben.

A következő lépés az, hogy kiderüljön, a technológia más szövetekben, például az izom-, a máj- és a vérsejtek esetében is működik-e.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...