2016.03.18. 10:53:51 84520 407

8 étel, amit nem szabad fagyasztani!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számtalan alkalommal bebizonyította már a fagyasztó, hogy mennyire jó barátunk, hiszen rengeteget spórolhatunk a segítségével! Azonban előfordul, hogy nem éppen olyan állagban vagy ízzel kapjuk vissza belőle az ételeket, mint várnánk, vagy mint amilyenek eredetileg voltak. Ez azért van, mert nem fagyaszthatunk le mindent.

Főtt tészta, uborka, burgonya, fűszerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főtt tészta, uborka, burgonya, fűszerek

Olyan ételek is vannak, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy fagyaszthatók, ezekről is beszámoltunk a PROAKTIVdirekt magazinban, itt olvashatod.

Most olyan ételeket szeretnénk sorra venni, amelyeket jobb, ha nem teszel a jégszekrénybe, mivel a fagyasztás csak tönkre teszi őket. No, de melyek ezek?

1. Egész tojás

Soha ne tedd az egész tojást a fagyasztódba héjastul, mindenestül, mivel a héj megrepedhet és a sárgájának nem tesz jót a fagyasztás, szirupossá válhat. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy nyers tojást fagyassz le, akkor törd fel, keverd össze a sárgáját a fehérjével és adj hozzá fél teáskanálnyi sót is, vagy, ha édesen akarod majd felhasználni, akkor másfél evőkanálnyi cukrot. Ezzel megelőzheted, hogy szemcséssé váljon.

2. Magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek

Ha ezeket lefagyasztod, akkor valószínűleg szottyossá válnak, miután kiveszed őket és felolvasztod, más lesz az ízük, állaguk, illatuk. Egyszóval nem jó ötlet. Melyek ezek a zöldségek, gyümölcsök? Ilyen például az uborka, a saláta, a nyers káposzta, a görögdinnye. A paradicsom fagyasztható, de utána már csak főzéshez lesz jó, mert kásás lesz az állaga.

3. Sajt

A puha sajtok a fagyasztástól szemcséssé válhatnak, a kemények pedig lisztes-szerűek lesznek, egyszóval semmilyen sajtot nem jó lefagyasztani, ellenben a hűtőben viszonylag sokáig elállnak. Van is egy praktikánk, amivel például a kemény trappistát sokáig tárolhatod.

4. Tejtermékek

A tejtermékek úgy általában nem tartoznak a fagyasztható ételek közé. A tejföl vízszerű lesz felolvasztás után, a joghurt szintúgy – ellenben, ha a joghurtot nem akarjuk felolvasztani, hanem jégkrémnek fogyasztanánk, akkor nagyon is jól használható. Itt olvashatsz házi jégkrém recepteteket.

5. Fűszerek

Az őrölt paprika, a szárított fűszerek, a fokhagyma por, a curry stb., tehát az őrlemény-szerű fűszereknek nem tesz jót a fagyasztás, megváltozik az ízük, vizesednek – és a nedvesség nem tesz jót nekik. A friss zöldfűszerek azonban nagyon jól fagyaszthatók, így a petrezselyemzöldet, rozmaringot, mentát, oregánót, nyugodtan be lehet pakolni a fagyóba.

6. Öntetek

Az olajos, joghurtos, tejfölös, ecetes saláta öntetek és a majonéz nem fagyasztható, mivel az összetevői szétválnak a fagyasztás hatására, és nem fognak ugyanúgy összeállni. Ha mégis sikerülne összekeveredniük más lesz az állaga és valószínűleg az íze is.

7. Főtt tészta

Miután megfőzted maximum a hűtőszekrényben tárold, mivel a főtt tészta ragacsossá, kásássá válhat a felolvasztás után, és amolyan túlfőtt állaga és íze lesz, ami nem túl étvágygerjesztő. Néhány nyers tészta ellenben tárolható a fagyasztóban.

8. Burgonya

A nyers burgonyát száraz, hűvös helyen kell tárolni, ezért a fagyasztó cseppet sem alkalmas közeg erre a célra. Ha betennéd vagy kásás, vizes valamit, vagy kőkemény krumplikat kapnál vissza, amivel nem tudsz mit kezdeni. A házi sültburgonya azonban lefagyasztható, és forró olajba téve újra ehető lesz, így a maradék sült krumplit nyugodtan fagyaszd le.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...