2015.03.10. 14:00:00 6422 267

7 dolog, ami miatt ma csúnyán megbüntetnék a szülőket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vagy legalábbis nagyon csúnyán néznének rájuk, pedig még a kilencvenes években is megvoltak ezek a szokások, ami bizony nem is volt olyan régen. Nézzük, milyen "bűnöző-gyanús" viselkedési formákat gyakoroltak régen, ami ma ebben a túlszabályozott világban elképzelhetetlen lenne.

Gyerek csúzlival - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek csúzlival

1. Egyedül hagytak minket

9-10 évesen előfordult, hogy egy pár órát egyedül kellett töltenünk iskola után, amíg a szüleink haza nem értek. Ez teljesen természetes volt. Elsétáltunk egyedül az iskolába, a közeli játszótérre, vagy akár a délelőtti matinéra a moziba is. Sőt, 11 évesen már a kisebb unokatestvéreimre vigyáztam – azóta is imádom őket! Egészen önálló voltam. Ma ilyesmit nem hallani, pedig így tanulják meg a gyerekek, hogyan legyenek önállóak.

2. Engedtek játékpisztollyal játszani

A testvéremnek és nekem is volt játékpisztolyunk, amivel boldogan játszottunk cowboyosdit. Ma egy gyerek játékfegyverrel a kezében erőszakosnak tűnik, viszont lelkiismeret-furdalás nélkül játszanak gyilkolósdit a videojátékokkal.

3. A babakocsiban is egyedül mertek hagyni

Ma nehéz elhinni, de az alvó bébiket kint hagyták a babakocsiban, amíg az anyjuk sorban állt a hentesnél vagy a pékségben, persze mindig rajta tartották a szemüket. Senkinek nem fordult meg a fejében, hogy valaki ellophatja a gyerekét. Ma viszont eszünkben sem jutna felügyelet nélkül hagyni a gyerekünket. Sőt, ha ilyet látunk azonnal hívjuk a rendőrséget.

4. Cigirágót vásároltak nekünk

Gyerekként szinte mindenki kapott az édesanyjától vagy apjától cigirágót. Még füstölt is... Tudták a szülők, hogy a cigaretta nem egészséges, de nem is volt üldözendő szokás. Mivel a gyerek ezt látta tőlük, utánozni akarta őket, de ez nem jelentette azt, hogy később gyárkéménnyé változzon. Én is imádtam a cigirágót, mégsem gyújtottam rá soha életemben. Ma természetesen már kapni sem lehet, hiszen egy ilyen káros szokást nem szabad reklámozni a gyerekeknél.

5. Engedtek betonon játszani

A játszóterek még nem voltak EU konformak, sőt nem is feltétlenül volt ennyi belőlük, mint manapság. A betonon játszottunk ugróiskolát, a betonon görkorcsolyáztunk, futottunk, bicikliztünk. Ma pedig minden körbe van párnázva. Bizonyára sok sérüléstől kímélték meg ezek a mai gyerekeket, de reméljük, hogy azért ezektől az élményektől sem fosztják meg magukat.

6. Biztonsági öv nélkül utaztunk

Az autó hátuljában a gyerekek biztonsági öv és gyerekülés nélkül játszottak, feküdtek, fetrengtek, verték a tamtamot. :) Igaz, az autók sokkal lassabban haladtak akkoriban. Minden sokkal lassabb volt, az emberek türelmesebbek voltak és kevésbé rohantak. Ma már ez is elképzelhetetlen.

7. Elfenekeltek, megmosták az arcunkat, vonalzóval a fejünkre csaptak

Kaptunk a seggünkre néha, ha hisztiztünk, megmosták az arcunkat, sőt adott esetben be is zártak egy sötét helyre. A tanárok körmöst adtak, vagy vonalzóval a fejünkre csaptak. Eszünkbe sem jutott miatta a szüleinknek panaszkodni. Sőt, mivel szégyelltük, hogy rosszak voltunk, el sem mondtuk otthon. Mégis emberek lettünk. A mai helyzetet ecsetelni sem kell, a gyerekek nagyon is tisztában vannak a jogaikkal. Talán túlságosan is.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...