2015.03.10. 14:00:00 8435 270

7 dolog, ami miatt ma csúnyán megbüntetnék a szülőket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vagy legalábbis nagyon csúnyán néznének rájuk, pedig még a kilencvenes években is megvoltak ezek a szokások, ami bizony nem is volt olyan régen. Nézzük, milyen "bűnöző-gyanús" viselkedési formákat gyakoroltak régen, ami ma ebben a túlszabályozott világban elképzelhetetlen lenne.

Gyerek csúzlival - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek csúzlival

1. Egyedül hagytak minket

9-10 évesen előfordult, hogy egy pár órát egyedül kellett töltenünk iskola után, amíg a szüleink haza nem értek. Ez teljesen természetes volt. Elsétáltunk egyedül az iskolába, a közeli játszótérre, vagy akár a délelőtti matinéra a moziba is. Sőt, 11 évesen már a kisebb unokatestvéreimre vigyáztam – azóta is imádom őket! Egészen önálló voltam. Ma ilyesmit nem hallani, pedig így tanulják meg a gyerekek, hogyan legyenek önállóak.

2. Engedtek játékpisztollyal játszani

A testvéremnek és nekem is volt játékpisztolyunk, amivel boldogan játszottunk cowboyosdit. Ma egy gyerek játékfegyverrel a kezében erőszakosnak tűnik, viszont lelkiismeret-furdalás nélkül játszanak gyilkolósdit a videojátékokkal.

3. A babakocsiban is egyedül mertek hagyni

Ma nehéz elhinni, de az alvó bébiket kint hagyták a babakocsiban, amíg az anyjuk sorban állt a hentesnél vagy a pékségben, persze mindig rajta tartották a szemüket. Senkinek nem fordult meg a fejében, hogy valaki ellophatja a gyerekét. Ma viszont eszünkben sem jutna felügyelet nélkül hagyni a gyerekünket. Sőt, ha ilyet látunk azonnal hívjuk a rendőrséget.

4. Cigirágót vásároltak nekünk

Gyerekként szinte mindenki kapott az édesanyjától vagy apjától cigirágót. Még füstölt is... Tudták a szülők, hogy a cigaretta nem egészséges, de nem is volt üldözendő szokás. Mivel a gyerek ezt látta tőlük, utánozni akarta őket, de ez nem jelentette azt, hogy később gyárkéménnyé változzon. Én is imádtam a cigirágót, mégsem gyújtottam rá soha életemben. Ma természetesen már kapni sem lehet, hiszen egy ilyen káros szokást nem szabad reklámozni a gyerekeknél.

5. Engedtek betonon játszani

A játszóterek még nem voltak EU konformak, sőt nem is feltétlenül volt ennyi belőlük, mint manapság. A betonon játszottunk ugróiskolát, a betonon görkorcsolyáztunk, futottunk, bicikliztünk. Ma pedig minden körbe van párnázva. Bizonyára sok sérüléstől kímélték meg ezek a mai gyerekeket, de reméljük, hogy azért ezektől az élményektől sem fosztják meg magukat.

6. Biztonsági öv nélkül utaztunk

Az autó hátuljában a gyerekek biztonsági öv és gyerekülés nélkül játszottak, feküdtek, fetrengtek, verték a tamtamot. :) Igaz, az autók sokkal lassabban haladtak akkoriban. Minden sokkal lassabb volt, az emberek türelmesebbek voltak és kevésbé rohantak. Ma már ez is elképzelhetetlen.

7. Elfenekeltek, megmosták az arcunkat, vonalzóval a fejünkre csaptak

Kaptunk a seggünkre néha, ha hisztiztünk, megmosták az arcunkat, sőt adott esetben be is zártak egy sötét helyre. A tanárok körmöst adtak, vagy vonalzóval a fejünkre csaptak. Eszünkbe sem jutott miatta a szüleinknek panaszkodni. Sőt, mivel szégyelltük, hogy rosszak voltunk, el sem mondtuk otthon. Mégis emberek lettünk. A mai helyzetet ecsetelni sem kell, a gyerekek nagyon is tisztában vannak a jogaikkal. Talán túlságosan is.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?