2015.09.02. 13:46:58 9088 252

5 tipp, ami segíthet a vitamin kiválasztásában!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ezzel az öt tanáccsal szeretnénk segítséget nyújtani, milyen étrendkiegészítőt szedj, ha egyáltalán szükséged van ilyesmire. Egyet már most elárulunk: bármilyen könnyűnek is tűnik bemenni a patikába és levenni az első színes dobozd a polcról, az orvosod véleménye nélkül ne tedd!

Étrendkiegészítők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étrendkiegészítők

Nehéz belőni, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasszunk. Szedjünk-e egyáltalán ilyesmit? Hiszen a mai zöldségek és gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi vitamint – állítólag. (Ezt az információt sajnos sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk.) Vagy mert nincs időnk egészségesen étkezni – ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hiszen ezt gyógyszerekkel nem lehet pótolni... Lássuk, hogyan érdemes vitamint vagy étrendkiegészítőt választani.

1. Tudd, hogy a vitamin nem helyettesíti az egészséges étkezést!

A betegségek megelőzésének a legjobb módja, ha egészséges étrendet követünk. Ezt még a legjobb multivitamin sem helyettesítheti.

Étrendkiegészítőket akkor érdemes szedni, ha a szervezetünk bizonyítottan hiányt szenved valamiben. Ha például vegetáriánus vagy, az orvosod javasolhatja, hogy szedj B12 vitamint, ami leginkább az állati eredetű táplálékokban található meg. A menopauza idején ajánlható a kalcium, mivel a test az ösztrogén hiányában kevésbé képes ezt a csonterősítő vitamint felvenni.

2. Tudd, hogy mindennek lehetnek mellékhatásai

A vitaminok és az ásványi anyagok egymás jelenlétében, vagy éppen hiányában máshogyan szívódnak fel, és máshogyan hatnak a szervezetre. A vasat például C-vitaminnal együtt érdemes szedni, de a nagy mennyiségű elemi cink bevitel ronthatja a felszívódását, mivel az hatással van réz-felvételre, ami megnehezíti a vas beépülését. Bonyolult kapcsolat van tehát a vitaminok és ásványi anyagok hasznosulása között, így ha valamiből túlzásba esünk, kibillenthetjük szervezetünk egyensúlyát.

Az étrendkiegészítők és vitaminok valamint az ásványi anyagok szedése, adagolása komoly vizsgálatokat követel, ezért mielőtt bármit használni kezdünk, kérdezzük ki az orvos véleményét. Ha valamiről negatív hangvételű hírt vagy pletykát hallottál, azt inkább ne vedd meg.

3. Célzott legyen a választásod

Egyetlen vitamin szedésénél az említett sokrétű összefüggések miatt talán jobb, ha többféle anyagot tartalmazó étrendkiegészítőt választunk, orvosunkkal egyetértésben.

Ha például fáradékonyak vagyunk, ne a több energiát ígérő, valószínűleg koffeinnel turbózott készítmény mellett döntsünk, hiszen azzal csak elkendőzzük a problémát. A jó választás inkább olyan vitaminkészítmény lesz, amit mondjuk időseknek, vagy nőknek ajánlanak.

4. Beszéld meg az orvosoddal

Bármilyen étrendkiegészítőt is szedsz, mindig mondd el az orvosodnak. Más gyógyszerekkel kombinálva súlyos állapotot idézhetnek elő. Az E-vitamin például más bogyóval együtt hígíthatja a vért, a magnézium pedig csökkentheti az antibiotikumok hatását. Ezenkívül, ha ismeretlen eredetű problémád van, ami akár az étrendkiegészítőd mellékhatása is lehet, arra csak úgy jöhettek rá, ha a kezelő orvosod tud arról, hogy mit szedtél be.

5. Ne vidd túlzásba!

Igen, a vízben oldódó vitaminok a vizelettel együtt kiürülnek a szervezetből, de ez nem azt jelenti, hogy érdemes többet bevinni, mint az ajánlott napi mennyiség. Nem mellékes, hogy a zsírban oldódó vitaminokból azért nem szabad többet enni, mert ha túl sok kerül a testbe, az károsíthatja a májat. Emlékezz arra, hogy az étkezéssel együtt is kerül némi vitamin és ásványi anyag a szervezetedbe. Ezért fontos, hogy ne válassz olyan étrendkiegészítőt, ami a 100%-os ajánlott mennyiségnél többet tartalmaz valamiből.

Forrás: goodhousekeeping.com, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?