2017.01.26. 11:00:53 13140 355

5 tévhit, amit el kell felejtened, hogy egészségesen egyél
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az igaz, hogy az étkezés csak egy pillér, amivel az egészségünket támogathatjuk, de talán a legfontosabb mind közül. Mégis, sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni erről, és apró-cseprő dolgok vagy a munka miatt háttérbe szorítani ezt a nagyon is fontos, alapvető dolgot. Most tégy egy nagy lépést az egészségedért, és felejtsd el ezeket az étkezéssel kapcsolatos tévhiteket!

Tudatos táplálkozás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tudatos táplálkozás

Az étkezés nemcsak arra szolgál, hogy elhallgattassuk a korgó gyomrunkat. Energiával és tápanyagokkal láthatjuk el szervezetünket, s jó esetben egy olyan támogató étrendet követünk, amely hozzájárul a jó közérzetünkhöz, immunrendszerünk megfelelő működéséhez, a kielégítő emésztéshez, és még az alakunk megőrzésében is segít – hosszú távon. Ha azonban rosszul táplálkozunk, mert nem megfelelő információkkal rendelkezünk ezzel kapcsolatban, azzal sok mindent kockára teszünk, s nemcsak túlsúly, hanem különböző betegségek kialakulásához is vezethet, nem is beszélve róla, hogy nap mint nap rosszul fogjuk magunkat érezni a bőrünkben.

1. tévhit: Diétákkal sokat teszünk az egészségünkért

Egy-egy rövidebb vagy akár hosszabb diétával nem fogunk tartós változást elérni, így gyakorlatilag hosszú távon nincs értelmük. Az egészséges életmód követésének viszont annál inkább, és erre úgy kell tekintenünk, mint egy életre szóló feladatnak, amit saját jóllétünk, egészségünk érdekében kell teljesítenünk. Egy idő után valószínűleg már zsigerből fog jönni, amit a kezdetekor még megoldandó feladatnak értékelsz. Ha fontolgatod, hogy áttérnél az egészséges életmódra, a mediterrán étrend jó (és élvezetes) kiinduló pont lehet.

2. tévhit: Ha kiiktatunk bizonyos tápanyagokat, akkor fogyhatunk

Ha az elmúlt évek, évtizedek fogyókúrás trendjeit végig pörgetjük a szemünk előtt, akkor rájövünk, hogy mindig volt egy bűnös ételcsoport, amit a hízás első számú okának kiáltottak ki. Például a zsír vagy szénhidrát. Aztán ezen anyagok szélsőséges kiiktatására buzdítottak minket. Valóban fogyáshoz vezethet, ha kihagyjuk az étrendünkből ezeket, de a siker csak rövid távú lehet, hiszen hosszú időn keresztül ezek fenntarthatatlan és egészségtelen diéták. A szervezetünknek MINDEN tápanyagra szüksége van. Amire nincs szüksége az a szélsőséges étkezési stílus, ezért törekedjünk egy kiegyensúlyozott étrendre, amelyben ugyanúgy helye van a zsírnak és cukornak, mint a fehérjének és a rostoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak. Csak az arányokra kell jobban ügyelni.

Hogy miből mennyire van szükséged, azt ebben a táblázatban megtekintheted.

3. tévhit: A gluténmentes mindenképpen egészséges

Ha nincs bizonyítottan glutén allergiánk, akkor semmi okunk arra, hogy tudatosan és folyamatosan a gluténmentes élelmiszereket válasszuk. Egy részt azért, mert a megvonással feleslegesen iktatjuk ki a glutént tartalmazó ételeket, melyek visszavezetésekor lehet, hogy tényleg emésztési gondokkal fogunk találkozni, holott előtte semmi gondunk nem volt vele. Másrészt pedig azért, mert a gluténmentes élelmiszerek sokszor több cukrot vagy éppen zsírt tartalmaznak, mint a normál változat, annak az érdekében, hogy jó ízt érjenek el.

4. tévhit: A cukor az cukor

Sokan gondolják úgy, hogy minden cukor egyenértékű, és teljesen le kellene mondani róla, hogy megőrizzük szép alakunkat, hiszen ez az egyes számú oka az elhízásnak. Nos, ez nem teljesen igaz, hiszen a cukor energiával is ellát minket, ráadásul sok olyan cukor fajta van, ami hasznos vitaminokat és tápanyagokat is tartalmat, ilyen például a gyümölcscukor és a méz, de még a finomítatlan barna nádcukor is. Nem szabad teljes mértékben száműzni az étrendünkből, de tény, hogy a fehér cukor helyett választhatjuk ezeket a hasznos cukrokat is.

5. tévhit: Ha edzünk, akkor nem kell annyira odafigyelni az étkezésre

Igazából, ha edzünk, akkor sokkal jobban oda kell figyelni az étkezésre, és nemcsak a fogyás miatt, hanem azért is, mert a sportos életmóddal megnő az energia- és tápanyag szükségletünk, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen forrásból elégítjük ki. Főleg, ha a túlsúlyunkat szeretnénk leadni, de akkor is odafigyelést igényel a dolog, ha karcsú alakunkat szeretnénk megőrizni. Itt is az egyensúlyra kell törekedni, és ha sportolunk, akkor sem szabad üres kalóriákkal, egészségtelen ételekkel tömni a testünket.

Cikkajánló: Egészséges testsúly egy életre – A 80-20 szabály!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...