2024.05.23. 12:38:12 6189 259

5 ok, amiért érdemes paradicsomot fogyasztani + 1 egészséges paradicsomos recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az uzsonnára elfogyasztott friss paradicsom vajas kenyérrel sokak „nyami” listáján szerepel, ám a tésztafélék és a pizza, jó néhány mártás, főétel és saláta sem képzelhető el e nélkül a gyümölcs-zöldség nélkül. A Dél-Amerikában őshonos paradicsomról kevesen tudják, hogy valójában a burgonyafélék családjához sorolható növényként van számon tartva. Nézzük, hogyan szolgálhatja az egészségünket ez a lédús csoda!

Paradicsom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom

A C-vitaminban, likopinban (vörös színű karotin), béta-karotinban, antioxidánsokban gazdag paradicsom védi a sejteket a károsodástól. A benne lévő tápanyagoknak köszönhetően pedig nagy eséllyel csökkenthető a szív- és a neurodegeneratív (vagyis az idegsejtek pusztulását elősegítő) betegségek, valamint a cukorbetegség kockázata is. A technikailag gyümölcsnek minősülő húsos növénynek számtalan fajtája létezik – köztük példaként koktél-, óriás-, savmentes-, fürtös-, balkon-, édes-, szabadföldi- és korai.

Piros lett a paradicsom… valamint zöld és sárga is – Többek között ezért fogyaszd

Segíti az immunrendszer működését – több kutatás is rámutatott arra, hogy vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően figyelemre méltóan támogatja a szervezet védekező mechanizmusát.

A benne lévő antioxidánsok akár a rákos sejteket is képesek elpusztítani – az antioxidánsok ugyanis védik a sejteket a különféle károsodások ellen és elpusztíthatják a rákos sejteket. Több tanulmány rámutatott arra, hogy azoknál a férfiaknál, akik nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztanak paradicsomot (különösen főtt változatban) csökkenni látszott a prosztatarák kockázata.

A szív egészségét is támogatja – nem titok, hogy a szívbetegségek tekinthetők a felnőttek egyik vezető halál okának. Azonban egy 2022-es tudományos áttekintés felhívta a figyelmet arra, hogy a magas lipokin-bevitel legalább 14 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Termékenységnövelő hatással bír – egy 2007-ben publikált kutatás eredményei szerint a paradicsomlé jelentős mértékben növelte a férfiak vérének likopinszinszintjét, ugyanakkor megnövelte a spermiumok mozgékonyságát (ami a termékenység egyik szignifikáns mutatója).

A paradicsomfogyasztás révén kiküszöbölhető a székrekedés rémálma – az elégtelen mennyiségű folyadék- és rostbevitel az egyik oka a székrekedésnek. Egyetlen paradicsom elfogyasztásával mind a folyadékról (mivel a paradicsomnak 94,5 százalék a víztartalma), mind pedig a rostról (1,5 g mennyiség) kellőképpen gondoskodhatunk. A benne rejlő cellulóz-, hemicellulóz- és pektinrostok nagyban hozzájárulnak a jobb emésztéshez.

Csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát – a statisztikák szerint a felnőtt korosztály majd 15 százaléka szenved cukorbetegségben. A becslések szerint pedig legalább 38 százaléknak van prediabétesze, vagyis esetükben kimutatták a cukorbetegséget megelőző előállapotot. A kutatások viszont reménykeltőek lehetnek, mivel találtak bizonyítékot arra nézve, hogy a sejtkárosodástól védő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal ugyancsak rendelkező likopin segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Villámgyors, finom és egészséges paradicsomos saláta

Nápolyi paradicsomsaláta – amire szükséged lesz: 75 dkg apró szemű paradicsom, olívaolaj, borecet, só és őrölt fehér bors, 1 csokor friss bazsalikom, valamint 1 mokkáskanálnyi oregánó. A paradicsomokat mosd meg, szeleteld fel, hintsd meg oregánóval és az apróra vágott bazsalikom levelekkel. Ízesítsd a sóval és borssal, a végén pedig locsold meg kevés borecettel és olívaolajjal. Tárold a hűtőszekrényben nagyjából egy órán át, majd keverd össze, és fogyaszthatod is ezt az alig 180 kalóriát tartalmazó salátát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...