2021.09.24. 08:00:53 6818 224

5 kerti munka, amit a következő hetekben el kell végezni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz a hobbi kertészek egyik legkedvesebb időszaka, hiszen a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt ilyenkor lehet betakarítani, szóval a munkánk gyümölcse szó szerint most érik be. Ugyanakkor rengeteg feladat is akad, amit ilyenkor el kell látni.

Őszi kert, sütőtökök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert, sütőtökök

1. Faültetés

Ha szeretnéd a kerted további fákkal, bokrokkal dúsítani, akkor annak október és november az ideje, legalábbis a legtöbb gyümölcsfa és bokor jobban kedveli az őszi ültetést, mint a tavaszit.

Még soha nem ültettél fát? Pedig nagyon egyszerű, íme, a lépések:

  • Egy nagy gödör ásásával kezdd! Általában elmondható, hogy egy 1x1 m-es gödörnek elegendőnek kell lennie, de a fa gyökerének nagyságától is függ. Minimum kétszer mélyebbnek és szélesebbnek kell lennie, mint a fagyökér, így a lazább földben könnyebben tudnak majd nyújtózkodni a gyökerek.

  • A gödör aljába mehet egy kis trágya, ezt a visszalapátolni kívánt föld egy részéhez is hozzákeverhetjük. A gyökér viszont ne érjen bele, mert akkor kiégetjük.

  • Helyezzük bele a gödörbe a fát, és lapátoljunk rá vissza földet. Közben tömörítsük, amennyire csak tudjuk, hogy minél szorosabban a gyökérhez érjenek a földszemcsék. Figyeljünk arra, hogy az oltási hely az ne kerüljön a föld alá.

  • Locsoljuk meg alaposan, és a locsolást egészen az első fagyokig folytassuk. A fiatal fákat tavasszal és nyáron sem árt megöntözni.

  • Gondoskodjunk a védelemről is. Ha kutyánk van, kerítsük körbe a fát. A vékonyka törzset nem árt kikarózni! Körbe szórhatjuk mulccsal vagy kaviccsal a talajt körülötte.

2.Tavaszi virághagymák elültetése

Tulipánok, nárciszok, gyöngyikék, jácintok és társaik - hát nem gyönyörűek tavasszal? Ha szeretnéd, hogy a te kerted is szép színekben pompázzon a következő tavasszal, arról most kell gondoskodnod. A témáról itt írtunk részletesen>>

3. Levélgyűjtés

A színes falevelek hozzátartoznak az őszhöz, de amennyire szépnek tartjuk őket eleinte, annyira irritálóak is a kertünkben, miután lehullottak és elszáradtak. Elégetni már nem szabad, a törvény tiltja, úgyhogy marad ilyenkor a kerti zöldhulladékgyűjtő vagy a komposzt. Ha ez utóbbit választanád, itt olvashatsz a levelek komposztálásáról néhány tippet>>

4. Komposzt készítés

Ha már a komposztálásnál tartunk... Az ősz egy remek időszak arra, hogy a házi komposztunkat elkészítsük, így tavasszal már használhatunk is belőle. A témáról már többször is írtunk magazinunkban, olvasd újra a cikkeket>>

5. Utolsó betakarítás

Eljött az ideje az utolsó termények betakarításának is. Az őszi alma, a körte, a szőlő most a legfinomabb, ideje leszedni. Még paradicsomot és paprikát is találhatunk a kertekben. Ha úgy látod, hogy a paradicsom már nem fog beérni, készíts belőle zöldparadicsomos csalamádét!

Sok helyen lehet még hagyma, sütőtök, cékla, karalábé, zeller és káposztaféle is. Ez utóbbiak esetében várhatsz az első fagyokig a begyűjtésükkel, némely fajta kibírja a mínuszokat is pár napig, de azért ne feledkezz meg róluk, aztán használd is fel őket, mert utána már nem lehet sokáig tárolni őket (pl.: kelbimbó). ;)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...