2015.10.11. 14:30:11 10642 268

Mit csinálj a lehullott falevéllel? – Tippek az őszi kertbe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha van valami szép az őszben, akkor a különböző színekben pompázó falevelek ide tartoznak. Reggel egy csésze forró kávéval a kezünkben a gyönyörű lombokat bámulni a kertünkben - üdítő látvány. Ám ha a levelek lehullanak, már kevésbé találjuk pompázatosnak őket.

Őszi munkák a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi munkák a kertben

Persze, szépek akkor is, de nem kis munkát adnak nekünk ilyenkor ősz tájékán. Jó, mondjuk a gereblyézés felér egy jó kis kardióedzéssel, de mit is kezdjünk a földet ért lombozattal? No, az már nem kis fejtörést okoz. Ha Te is gondban lennél ezen a téren, adunk néhány tippet Neked is!

1. Mehet a süniknek

Ha szeretnéd szebbé tenni ezeknek a szúrós kis állatkáknak a téli álmát, készíts nekik kényelmes „ágyikót”. A leveleket húzd össze egy védett helyre és hagyd, hogy a sünik megtalálják téli fekhelyüket. Ha az álmuk véget ért, a leveleket majd beledolgozhatod az ágyások földjébe.

2. Mehet a komposztba

Gereblyézd össze a lehullott leveleket, csinálj belőle szép kupacot és várd, míg értékes humusz keletkezik belőle. A komposztálásról már nálunk is olvashattál, úgyhogy ha a levél sok, helyed pedig van az udvarban, a földre került lombkorona problémája már meg is oldódott. Arra azért vigyázzunk majd, hogy a levelek vagy a „kupac” aljára kerüljenek, vagy egy hálóval takarjuk le a komposztálót, hogy a hirtelen feltámadó őszi szél nehogy újra szanaszét hordja az udvarban a jó kis komposztanyagot.

3. Mehet az ágyásba

Ha nincs lehetőséged, időd, energiád komposztálni, a levelek mehetnek közvetlenül a zöldség- vagy gyümölcságyásba. A leveleket jól be kell dolgozni a földbe és hagyni, hogy ott szépen lassan lebomoljon. Megkönnyítheted a dolgodat, ha a „levéleső” előtt kicsit fellazítod a földet. Ennek köszönhetően a talajt még ősz végén feltölthetjük fontos tápanyagokkal, így szinte kicsattanó erővel várhatja a tavaszt.

4. Mehet a növényekre

Ha szeretnéd megóvni a kint maradt növényeket a téli szárazságtól, akkor rakd tele a tövüket levéllel. Ha fokoznád a hatást, gallyakat is pakolhatsz még a levelekre. Így nemcsak a talaj nedvességtartalmát óvód, hanem biztosítod annak megfelelő tápanyagtartalmát is. Arra azonban figyelj, hogy mielőtt nekiállnál a műveletnek, igyekezz minél alaposabban megtisztítani a kerted a csigáktól, egyéb kártevőktől.

5. Mehet a rózsákra

A levelek nemcsak a téli szárazabb időszaktól, de a fagytól is képesek megóvni növényeidet. Például a fagyra érzékenyebb rózsák tövébe a fent már írt módon (vagyis az alját rakd tele levelekkel, majd apróbb ágakkal) járhatsz el, ha szeretnéd, hogy könnyebben vegyék a téli cidrit.

Forrás: gartentipps.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.