2015.02.05. 08:00:00 7829 134

5 étel, amit a véletlennek köszönhetsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Készítsd fel az ízlelő bimbóidat, mert csupa finomságról lesz szó, mint például a csoki darabos keksz, a fagyitölcsér, a chips vagy a Coca Cola. Tudniillik ezek a ma hétköznapinak tűnő dolgok, egy-egy véletlennek köszönhetik a felfedezésüket!

Chips - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Chips

A chips

1853-ban George Crum, egy New York-i szakács egészen véletlenül készítette el a világ első burgonya chips-ét. Egy idegesítő vendég folyamatosan visszaküldte a burgonyát, amit a szakács készített, mondván, hogy az túl szottyos és puha. Crum móresre akarta tanítani az elégedetlen vendéget és extra vékonyra szelte a burgonyát, majd ropogósra sütötte és jó alaposan megsózta. A vendégnek azonban nagyon is ízlett a világ első chips-e, és népszerűsége azóta is töretlen.

Coca Cola

KólaKóla

Ma már szinte mindenki összeköti a Coca Cola üdítőgyárral a kóla italt, pedig a történet egyáltalán nem ezzel kezdődött. Az eredeti italt, a kokabort Franciaországban készítette el egy korzikai gyógyszerész, és Vin Mariani volt a neve, kokacserjéből és borból állt. A gyógyhatású, élénkítő italnak még a tengerentúlon is híre ment, és egy amerikai gyógyszerész John Pemberton is kísérletezett egy saját változattal. Hamarosan azonban beköszöntött a szesztilalom, így új recepttel kellett előrukkolnia az úriembernek. Így született meg a cukros, szénsavas ital, amelyben már kóladió volt. A többi ma már történelem.

Pálcikás jégkrém

Házi jégkrémHázi jégkrém

1905-ben a szénsavas üdítőitalok éppen elterjedtek és nagy népszerűségnek örvendtek. Egy 11 éves srác, Frank Epperson úgy döntött, hogy megpróbálja otthon elkészíteni a saját változatát, mivel nem volt pénze az italra. Egy fajta porral és vízzel kísérletezett, amellyel elég közel került az üdítőhöz. Aztán este lett és kint felejtette az udvaron éjszakára az edényeket. Éjszaka aztán lehűlt a levegő, és amikor reggel az udvarra ment, meglepődve tapasztalta, hogy a keverék megfagyott, benne a kanalaival. :)

Házi jégkrém recepteket itt találsz>>

Tölcsér

A fagylaltot nagyon sokáig poharakban szolgálták fel, egészen az 1904-es Világkiállításig. Egy fagylaltos standnak nagyon jól ment az üzlet, és hamar kifogyott a fagyis poharakból. A mellette árusító ostyasütő viszont alig adott el valamit. A két tulaj hamar kiötlötte, hogyha összetekerik az ostyát, akkor abban is szervírozhatják a fagyit. Azóta is lelkesen hódolunk az élvezetes kombinációnak.

A csokoládé darabos keksz

Csokis kekszCsokis keksz

A kedvencemet a végére hagytam. Gondoltad volna, hogy ez a remekmű is a véletlen műve? Az 1930-as években Ruth Graves Wakefield és a férje egy családi panziót működtetett, ami a feleség házi készítésű desszertjeiről volt híres. Egyszer, amikor Ruth csokoládés kekszet akart készíteni, későn vette észre, hogy elfogyott a kakaópor, amit erre a célra szokott használni, viszont volt otthon csokoládé. Apró darabokra vágta, és belekeverte a már előkészített masszába. Úgy gondolta, hogy amikor a sütőben megolvad a csoki, akkor a végeredmény ugyanolyan lesz, mint a kakaóval. Tévedett. A csoki nem folyt szét, hanem egészben maradt, azóta pedig több nemzedék készíti így a csokis sütiket, muffinokat és persze a csokoládé darabos kekszet!

Forrás: list25.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...