2019.05.22. 16:26:34 10752 329

5 alap edzéshiba, amit minden kezdő elkövet
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem kell mindenkinek személyi edzővel tornáznia – bár tény, hogy meg vannak az előnyei. Ha önállóan állunk neki és lelkesen erősítünk otthon vagy az edzőteremben, akkor néhány fontos apróság semmiképp ne kerülje el a figyelmünket! Fontos, hogy ne okozzunk a testünknek több kárt, mint hasznot.

Sport reggel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sport reggel

Vannak olyan gyakorlatok melyeket, ha nem megfelelően végzünk, tönkre teszik az ízületeket, vagy egyéb fájdalmas problémák kialakulásához vezetnek. Bemutatjuk az öt leggyakoribb edzéshibát – hogy Te ne kövesd el!

Bemelegítés

Kezdjük mindjárt az elején. Nagyon fontos, hogy mindig az edzésformának megfelelő bemelegítés történjen és sose hagyjuk ki. Így elkerülhetjük az izomgörcsöket, húzódásokat és a teljesítmény is javul. Mindig mozgassuk át azokat a részeket alaposabban, amik terhelve lesznek, így futásnál a láb és hátizmokat például. Ugyan a bemelegítés nem visz közvetlenül a célunk eléréséhez, közvetve azonban pont olyan fontos, mint maga a gyakorlat.

Guggolás – jobban, mint az oviban

Azt gondolná az ember, hogy a guggolás a legegyszerűbb feladat, hiszen mindannyian már gyerekkorunkban igen sokat gyakoroltuk. Mégsem olyan egyszerű és ha nem csináljuk jól, a térdünk bánja. Tehát erre figyelj; A bokád és a térded vonala (a sípcsontod) merőleges maradjon a talajra a mozdulatsor teljes idején. Tehát a popót engedi lefelé az ember. Hanyatt esés ellen használjunk TRX kötelet kapaszkodóként – vagy akár az asztal szélét, ha profi eszközünk nincs. Hogy igazán hatékony legyen a művelet, minimum combvízszintig engedjük le a popsit, de minél mélyebbre megyünk, annál erősebb lesz a hatás.

Bicepsz hajlítás – mint a rajzfilmfigurák

Az egyik legnépszerűbb gyakorlat, a részletekre azonban nem sokan fektetnek hangsúlyt. Pedig kéne. Az emelő mozdulatot ne lendületből végezzük. A sikerélményünk lehet, hogy nagyobb lesz, az izom nem. Koncentrálj arra, hogy kizárólag a bicepszed használd az emeléshez, még akkor is, ha eleinte kisebb súllyal tudod csak megtenni. Nem csak a hatékonyság, de a könyököd és vállad épsége miatt is érdemes betartani a lendület visszafogását. A könyök előre – hátra mozgását megakadályozhatod, ha karodat falhoz szorítva végzed a gyakorlatot.

Felhúzás – ez se legyen púp a hátadra

A felhúzást emelt fővel kell csinálni. Viccen kívül, ne nézz le, nézz előre, hogy a hátad automatikus kiegyenesedjen és az izmaid ebben a pozícióban dolgozzanak. A földre meredve ugyanis púposítod a hátad, a terhelés nem a megfelelő helyeken összpontosul.

Nyújtás

A bemelegítés mellett a nyújtás az, ami kiemelten nagy szeretettel marad el a kezdő és amatőr sportolók edzéstervéből. Pedig csökkenti a sérülések és az izomláz kialakulását és segít megtartani a rugalmasságunkat, hajlékonyságunkat. Emellett, aki szálkásítani is szeretne, vékony, kecses tónusú izmokra vágyik, annak a gyakorlatok között is legyen az izomcsoportra nyújtási gyakorlat, így slankítva a fejlődő izmokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...