2015.01.09. 10:44:10 4992 32

5+1 hamis bölcsesség az egészségről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokszor találkozunk szembe olyan hétköznapi, már-már diagnózisnak kikiáltott megállapításokkal, amelyek igazságtartalmának eszünk ágában sincs utánajárni. Mert a nagymama is ezt mondta, mert anya így „tanította”, sőt, az orvos szerint is ez az igazság. Ám nem egy felvetés helytelen, sőt, néha már veszélyes. Nem árt némelyiknek utánanézni. Pláne, ha egészségünk a tét.

Mindentudó emberek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mindentudó emberek

1. Ha alacsony a „vasad”, egyél spenótot!

Habár kétségtelen, hogy bír bizonyos mennyiségű vastartalommal ez a zöld növény, ám mégsem ő kell, hogy legyen az elsődleges „forrásunk.” A probléma nem is a benne található vas mennyiségével van, hanem inkább azzal, hogy a növényekből származó vasat testünk csak bonyolultabb folyamatok eredményként és kevesebb mennyiségben képes felvenni. Így ha ez hiányozna szervezetedből, fogyassz inkább több májat, húst.

2. Ha itt a hideg, itt a nátha szezon is

Ez is csak részben igaz, hiszen a náthát nem közvetlenül a hűvösebb időjárás okozza. A tipikus téli nyavalyák (különböző felső légúti megbetegedések) okozói általában vírusok, különféle baktériumok. Ezek nagyrészt cseppfertőzéssel terjednek, láthatatlan méretű nyálcseppekkel, tüsszentéssel, köhögéssel, a hideg időjárást nem különösebben kedvelik. Elég, ha egy-egy ilyen időszakban néhányszor „koszos” kézzel megérintjük az arcunkat, szemünket, szánkat és már meg is van a baj.

A hideg időszakban talán azért is fordulnak elő gyakrabban ezek a bajok, mert többet vagyunk zárt térben, ahol a „bacik”, vírusok is hamarabb és gyorsabban vándorolhatnak emberről emberre.

3. Olvass fényárban!

„Ne olvass ilyen félhomályban, csak megerőlteted a szemed és előbb romlik!” Hányszor hallottam ezt gyerekkoromban a szüleimtől! Azonban ez sem teljesen állja meg a helyén. Kevés fény mellett maximum hamarabb elfárad a szemünk, vagy némi irritáció lehet ennek az ára.

4. Diéta, a hosszú élet titka

Egy „csodadiétától” maximum lefogysz, de ha nem vigyázol, akár gyorsan vissza is hízhatsz. A hosszabb életre egyáltalán nem biztosíték. Garancia semmire sincs, de egészséges életmóddal, finom, változatos étkezéssel és megfelelő mennyiségű mozgással azért tehetsz az ügy érdekében.

5. Még egy ok, hogy ne stresszelj: a gyomorfekély

Ez a kijelentés is sántít, hiszen a gyomorfekélyt valójában egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza. Ezt a kis „tüneményt” az emberek nagyjából kétharmada hordozza, ám nem mindenkinél okoz betegséget. Nem lehet pontosan tudni az okát, hogy mikor okoz problémát, de gyógyszeres kezeléssel visszaszorítható a „működése”.

De baktérium ide, gyomorfekély oda, azért ne stresszelj! Biztos, ami biztos!:-)

+1. A szívinfarktus csak az idős férfiak betegsége

Ez sem állja meg a helyét, hiszen a nőknél is megvan ennek az esélye. Sőt, esetükben nagyjából 10 évvel később fordul elő, mint a férfiaknál, így jóval idősebb korban szenvedik el azt. Megdöbbentő, hogy egyre korábban, akár már 40 éves kor alatt is kialakulhat szívinfarktus, és az ilyen tragikus esetek száma egyre csak nő.

Forrás: Haszon nőknek magazin, VI.évfolyam, 2014./4.szám, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?