2015.09.07. 16:42:02 14950 396

3 gyógynövény, amivel oldhatod a belső feszültséget
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jót tesz a léleknek egy bögre forró ital mellett beszélgetni a legjobb barátunkkal. Ha ebbe a bögrébe még valamilyen nyugtató hatású gyógynövényteát is kapunk, akkor egészen biztos, hogy nem fogunk feszülten felállni az asztaltól. A stresszoldás egyik kellemes verziója a gyógynövényes „kúra”.

Nyugtató tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugtató tea

Levendula

A levendulának már az illata olyan relaxáló hatással van ránk, hogy nem is kell más a feszültség levezetéséhez esténként, csak egy levendulás fürdő és egy pamutzsák a párnánk alá a gyógynövénnyel töltve. Persze a levendula szörp vagy tea szintén remek hatással lehet az idegrendszerünkre. Kortyolgatás közben szippantsuk be az orrunkon keresztül is finom illatát, hiszen az is nyugtató hatású.

Bővebben a levenduláról>>

LevendulaLevendula

Hogyan készül a levendulatea?

2,5 dl forró vizet öntsük rá 2 púpos teáskanál levendula virágra. Fedjük le, s 10 perc elteltével szűrjük le. Elalvás előtt 1 órával fogyasszunk el egy csészével. Ha az idegeskedés miatt gyomor gondokkal küzdünk, naponta kétszer, étkezések után fogyasszuk a levendulateát. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Kamilla

A kamilla hasonló tulajdonságokkal bír, mint a levendula. Melegen kortyolgatva a stressztől ráncos homlokunk kisimul, és szépen lassan megnyugszunk. Ellazít, relaxál és segít a jobb alvásban. A szervezeted a többi „mellékhatásért” is hálás lesz (pl.: gyulladáscsökkentés).

Itt olvashatsz bővebben a kamilláról>>

Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.comKamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com

Hogyan készül a kamillatea?

1 csapott evőkanálnyi kamillavirágból készítünk forrázatot 2 dl forró vízzel, melyet 15 percig lefedve pihentetünk, majd leszűrjük. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Citromfű

Idegnyugtató hatása komoly segítség lehet a stressz levezetésében. Esténként fogyasztva az elalvásban is segíthet, akárcsak a levendula vagy a kamilla. A friss és a szárított leveleket is felhasználhatjuk, saját kertünkben is tarthatjuk. Depresszió ellen is ajánlott, sőt még a premenstruációs idegességet is csökkentheti. Miért legyen otthon citromfüved?

CitromfűCitromfű

Hogyan készül a citromfűtea?

A citromfüvet is forrázatként készíthetjük el, így marad a legtöbb hatóanyag benne. Szárított citromfűből egy csapott teáskanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig áztatjuk és leszűrjük. Ha álmatlanság kínozna, lefekvés előtt langyosan fogyaszd. Étkezések között naponta 2-3 bögre is fogyasztható a melankolikus vagy feszült hangulat ellen.

Tinktúraként napi 3x10 csepp csökkentheti az idegességet.

Citromfüves receptek

Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu | Gyűjtötte és írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Ledönthető-e az előítélet masszív fala?

Az egykori kémikus és egyetemi tanár, Fabinyi Rudolf, az 1930-as évek elején úgy fogalmazott, hogy a hiedelmek egész tömege úgy üli meg a közvéleményt, akárcsak a lidércnyomás, melyek között kimagasló helyen szerepel az előítélet. Bár Fabinyi ekkor leginkább a pszichiátriai betegségekben érintettekkel szemben állított beskatulyázásokat helyezte előtérbe, elmondható, hogy ez számos területre kiterjeszthető. Milyen (ős)forrásból eredeztethető ez a nem tapasztalatokra, hanem feltételezésekre alapozott megállapítás? Vajon ledönthetőek ezek a vaskos sztereotípia-falak?

Mérgező emberek a környezetünkben - Jelek és lehetséges megoldások

Bizonyos értelemben mindannyian rendelkezünk egy kisebb, esetenként nagyobbra nyúlt, láthatatlan tüskével, mellyel néha akarva, ám legtöbbször mégiscsak akaratlanul „megmérgezünk” másokat. Megbántjuk a szeretteinket, a barátainkat, a környezetünkben élő embereket. Egy meggondolatlanul elejtett szó, mely kígyóméregként fröccsen a másik emberre, egy figyelmetlenség, egy óvatlanul megtett lépés, vagy egy elsietett döntés mind toxikus eredményeket szülhet. De kik azok, akik a mérgezés külön csoportjába sorolhatók? Miről ismerhetjük fel ezeket a viselkedésformákat, illetve mivel gyógyíthatjuk meg a „méregbe borult” helyzeteket?