2016.10.19. 17:52:27 14185 397

3 egészséges finomság, amit ilyenkor ősszel még jobban értékelünk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak azért, mert most van a szezonjuk, és jobban elérhetőek ezek az élelmiszerek, hanem immunrendszerünk védelme, a nátha elkerülése és a hideg időjárás miatt is ilyenkor több mézet, szőlőt és citrusfélét fogyasztunk. Szerencsénkre, hiszen sok-sok előnnyel jár, ha ezeket majszoljuk ősszel!

Méz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méz

A méz

Bizonyára ez a kedvenc tea kiegészítőd, főleg, amikor egy picit náthásnak érzed magad, pedig naponta érdemes fogyasztani, főleg ősszel és télen.

Hogy miért is? Hát ezért:

  1. A benne található ásványi anyagok és esszenciális aminosavak a szervezetben azonnal felszívódnak, és nagyon jól hasznosulnak.
  2. Nem csak az immunrendszeredet, hanem az idegeidet is erősíti.
  3. Csillapítja a köhögést és a torokfájást. Lefekvés előtt egyél meg két teáskanálnyi mézet, ez fokozza a nyálelválasztást, és enyhíti a nyálkahártya kiszáradását!
  4. Baci és gombaölő hatása van.
  5. Nagyon sokáig eláll, ha légmentesen lezárod, és nem érintkezik a levegővel, akkor egy üveg mézet akár a világ végéig is eltarthatsz.
  6. Külsőleg elősegíti a sebgyógyulást, még az égési sebekre is jó a mézes borogatás antibakteriális hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást, a kellemetlen szag kialakulását, nyugtatja a bőrt és gyorsítja a gyógyulást.
  7. A szépségápolásban is bevetheted a haj és a bőr ápolására. Cikkajánló: Rákenjük az arcunkra vagy inkább ne?>>

Szőlő

SzőlőfürtökSzőlőfürtök

A szőlő héja, húsa, magja, a magból őrölt por, a belőle előállított olaj, no és persze nem utolsó sorban a bor is előnyösen hathat a szervezetünkre. (Ez utóbbi csak mértékkel és inkább a vörös változat. ;)) Ha már itt a szezon és jó áron beszerezhető a finom, magyar szőlő, akkor ne hagyjuk ki, fogyasszuk jó étvággyal. Ezért:

  1. A szőlő részt vesz az immunrendszer általános védelmében vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően. A benne található létfontosságú nyomelemek közreműködnek az idegrendszer és az emésztés működésében, valamint erősítik a csontokat is.
  2. A szőlő magas savtartalma elősegíti a jó étvágyat, míg rostjai serkentik az emésztést. Ideális táplálék időseknek és étvágytalan gyerekeknek is. A székrekedésben is segíthet, beindítja a beleket.
  3. Mivel magas a szénhidrát tartalma, amit a szervezet azonnal fel is használhat, ezért gyors segítség lehet, ha fáradtnak érzed magad – szellemileg és fizikailag is.
  4. Többféle flavonoidot is tartalmaz, melyek segítenek az erek védelmében, így a szőlő jó hatással van a szívre, a vérnyomásra és a koleszterinszintre is.
  5. A szőlőfogyasztás vérszegénység, székrekedés, aranyér és gyulladások kezelésére akár kúraszerűen is bevethető, nagyszerű antioxidáns hatásának és rosttartalmának köszönhetően.

Narancs

NarancsNarancs

A citrom, a narancs, a mandarin és a grapefruit ilyenkor sokkal többször kerül a terítékre, mint az év többi részén. Ennek egyrészt az az oka, hogy körülbelül októbertől már egész jó minőségű narancsot stb. lehet vásárolni a boltokban, másrészt rendesen feltölthetjük belőlük a vitaminraktárunkat. A citrusfélék úgy általában jó szolgálatot tesznek ilyenkor az egészségnek, mégis narancsból fogyasztunk a legtöbbet, ami többek között ezért is jó neked:

  1. Egy nagyobb narancs a felnőttek napi C-vitamin szükségletének (60-65 mg) akár kétszeresét is tartalmazza.
  2. Citrusfélék közül a narancs héjának van a legnagyobb az antioxidáns tartalma.
  3. A gerezdek közti hártyák bioflavonoidjai lényeges szerepet töltenek be antioxidánsként is, de emellett a C-vitamin hatását is fokozzák, vele együttműködve erősítik a hajszálerek falait.
  4. A narancs fehér részében és hártyáiban található pektin segíthet a vérkoleszterin csökkentésében.
  5. A májra és az epére is jó hatással van.
  6. Fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.