2022.12.20. 09:35:00 6431 226

3+1 kevésbé ismert karácsonyi szimbolika, hogy arról szóljon az ünnep, amiről kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudtátok, hogy az Amerikában olyan jellemző karácsonyi őrület elemei, szinte mind Európából származnak? Elég csupán a karácsonyfára, a fagyöngy alatti csókra vagy az adventi koszorúra gondolni, hiszen ezek bizonyítottan német területekről származó és onnan elterjedő hagyományaink.

Csillogó karácsonyfadíszek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csillogó karácsonyfadíszek

Az hagyján, hogy gyermekként nem firtatjuk, viszont az érdekes, hogy többnyire felnőttként sem gondolkozunk el azon, hogy miért lettek éppen ezek a téli ünnepkör „kötelező” kellékei? A karácsonyfa csúcsdísze nem hiába jelenik meg sok helyen csillagként, mint a bibliai történetből megtestesülő hullócsillag, amely Jézus születési helyét jelzi.

Kevésbé elterjedt karácsonyi dekorációk eredete

Karácsonyi angyalhaj – egy kelet európai legenda szerint egy család nagyon szegény volt, és csupasz fenyőfával szándékozták ünnepelni a karácsonyt. Azonban mire másnap felébredtek egy az ágak között lapuló pók keresztül-kasul szőtte hálójával a fát. A pókháló finom szálai gyönyörűen csillogott a fény. Innen ered az ezüst (vagy arany színű) vékony szálak szórása a feldíszített fenyőfára. Úgy gondolom, hogy a színes karácsonyi boák ebből fejlődhettek ki.

Karácsonyi cukorpálca – Több különböző legenda is fennáll a keletkezéséről, de a legtöbbje ezeknek is német területről ered. A hajlított cukorpálca minden eleme külön jelentéssel bír:
A keménycukor maga a kőszikla, a fehér szín a szűziesség, míg a piros Jézus Krisztus vérének szimbóluma, de maga a kampó forma is vallási jelentést hordoz - a pásztorbotot formázza.

Karácsonyi magyal – A bogyó piros színe ismét csak Jézus Krisztus keresztre feszítésekor folyó vérét szimbolizálja, azonban a növényre már a kereszténység előtt is különleges ajándékként tekintettek.
A szúrós levelek a Krisztus fejére kerülő töviskoszorúnak is megfeleltethetők. Ünnepi dekorációk csodás kiegészítője lehet ez a bogyós növény is a hazánkban jóval elterjedtebb fagyönggyel egyetemben.

Az amerikai filmek hatására rengeteg új hagyomány épült be a magyar családok karácsonyvárásába is, ilyen például a karácsonyi zokni kiakasztása (legjobb, ha van hozzá kandalló is) vagy a házak kültéri kivilágítása, azért egy magyar sajátosságunk – talán a folyton-folyvást bővülő ízkínálatnak hála - tartja magát:

A szaloncukor – A 19.századi házak szalonjában gyakran kínáltak a vendégeknek szép tálakban cukorkákat, talán innen ered a név. A rojtos végű selyempapírba csomagolt és fényes dekorpapírral díszített szaloncukrokat először csak a jómódú családok tudták a fáikra aggatni, majd megjelent a hungarikumnak is beillő karácsonyi desszertünk házi változata is.
Manapság sajnos nem az elegancia, hanem a logó jellemzi a csomagolását, éppen ezért ne legyél rest a „reklámajándékként” kapott cukorkák csomagolását neked tetsző változatra cserélni!

Forrás: www.en.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...