2019.10.15. 16:11:05 5874 241

Víz Világtalálkozó - A vízgazdálkodás határokon átnyúló probléma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vízgazdálkodás határokon átnyúló problémát jelent a világban, ebben foglalható össze Áder János megnyitó előadása után a Víz Világtalálkozón kedden elhangzott első előadások tanulsága. A Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.

Víz poharakban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz poharakban

António Guterres, az ENSZ főtitkára a kedden megnyílt Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez intézett videoüzenetében kiemelte: a vízhez jutás emberi jog, az ENSZ elkötelezett, hogy mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget.

Hangsúlyozta: napjainkban a világ népességének 90 százaléka szenved olyan természeti katasztrófáktól, amelyeket a "túl sok víz", a jelentős árvizek idéznek elő, miközben a világ lakosságának mintegy 40 százaléka a víz hiányával küzd, 80 százalékának a víz pazarlása és a kezeletlen szennyvíz okoz komoly problémákat.

Az ENSZ főtitkára szerint mielőbb össze kell fogni a globális vízügyi problémák megoldására, a vízhiány kezelésére, annál is inkább, mert a megoldások egy része már rendelkezésre áll, a természetvédelmi stratégiáktól a sótalanító technológiákig.

Gilbert F. Houngbo, az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának elnöke rámutatott: eljött a cselekvés ideje a globális vízügyi gazdálkodásban, "vészhelyzet előtt állunk." Egy érdekes hasonlattal jellemezte a problémát: ha "az éghajlatváltozás egy cápa lenne, a cápa foga a vízválság lenne." Kiemelte: az egészséges, tiszta víz problémája mára 4 milliárd embernek jelent gondot, 2030-ra már mintegy 600 millió ember egészsége, élete kerülhet veszélybe a szükséges, tiszta víz hiánya miatt.

Gilbert F. Houngbo kiemelte: a vízprobléma kezelése nemzetközi összefogást igényel, a határokon átnyúló gondok miatt "a víz a béke fenntartásának eszközévé válhat". Az ENSZ a nemzetközi megoldások keresésében azzal segíthet, hogy a minőségi és mennyiségi globális vízgazdálkodás számára megfelelő adatokat szolgáltat.

Liqun Jin, az Ázsiai Infrastruktúra Beruházási Bank elnöke jelezte: bár a nemzetközi fejlesztési bank csak három éve működik, eddig mintegy 10 milliárd dollárnyi befektetésről döntöttek, 18 országban. A bank eddig a vízügy területén 7 projektet támogat, 6 országban összesen 1,4 milliárd dollár értékben. Magyarország aktívan részt vesz a pénzintézet munkájában - jelezte a bank elnöke.

Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke elmondta: Kambodzsa inkább a vízbőséggel küzd, a Mekong 480 kilométeres utat tesz meg az országban, és nagy területeket is eláraszt a monszun idején. A távol-keleti országok jelentős gazdasági növekedést mutatnak az utóbbi években, ezekben az államokban az ipari vízfelhasználás miatt a víztisztítás, a szennyvízkezelés egyre fontosabb feladat. A vízügyi problémák kezelésében a határon átnyúló gondok miatt erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség - mutatott rá.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

Ajánlataink