2016.08.19. 10:53:46 9216 286

Vigyázz az unokádra, és kerüld el az idős kori elbutulást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kutatások szerint egy kis idő az unokáddal nemcsak a gyermekednek, a gyermeked házasságának és a család legifjabb tagjának, hanem neked is jót tehet. Ugyanis úgy találták a tudósok, hogy azok a nagyszülők, akik sokat vigyáznak az unokáikra, az agyukat is élesítik. Természetesen emellett örömet is csempésznek a mindennapjaikba.

Nagypapa és unokája - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nagypapa és unokája

Egy nagymama éltében valószínűleg az unokákkal töltött pillanatok a legboldogabb momentumok közé tartoznak, még akkor is, ha sokszor fárasztónak értékeli a kialakult helyzetet. :) Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az új jövevény fiatalon is tartja az idősebb korosztályt: nem hagyják, hogy ellustuljunk.

Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is fitten tartják a nagyit és a papit a lurkók. Egy 2014-es kutatás szerint azok a nagyszülők, akik legalább hetente egy nap segítettek a gyerekekkel, sokkal jobban teljesítettek az agyi funkciókat mérő teszteken, mint azok, akik ezt nem tették meg. Ebből arra következtettek a kutatók, hogy az unokázás segíthet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.

Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a túl sok megárthat ebből a jóból is! Azok a nagyszülők, akik 5-ször vagy ennél többször vigyáztak a gyerekre hetente rosszabbul teljesítettek a teszteken, ennek az okát nem tudták egyértelműen feltárni, de valószínűleg ez a mennyiség már megterhelő az idősebb korosztálynak a sokkal aktívabb fiatalokból… :) Egy másik tanulmány egyébként megállapította, hogy a nagyszülőkkel töltött időből a gyerek is profitál. Ha például a szülők túl sokat dolgoznak, vagy éppen nem jól mennek közöttük a dolgok, a nagyszülők képesek az űrt kitölteni a gyerek számára, és segíthet abban is, hogy a különböző kríziseket könnyebben élje meg az unoka. Tehát a jó viszony a nagyszülőkkel a számára is nagyon sokat jelenthet.

Mindent összevetve heti egy, a nagyszülőknél töltött délután vagy nap igazán jótékony hatással lehet mind az unokára, mind a nagymamára és nagypapára, nem is beszélve a szülőkről. Ez egy igazán nyertes-nyertes felállás lehet, ha mindhárom fél úgy akarja.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

Ajánlataink