2022.07.13. 17:20:00 7406 240

Vigyázat, mikotoxin szennyezettség! Erre figyelj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mikotoxinok olyan másodlagos metabolitok, azaz anyagcseretermékek, amelyeket különböző penészgombák termelnek, hogy megvédjék magukat a külső veszélytől. A nemespenésszel ellentétben ezeknek a jelenléte koránt sem örvendetes az élelmiszereinkben, olyannyira, hogy globális méretű problémát jelentenek.

Aflatoxin B1 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aflatoxin B1

Nagyjából 400 féle mikotoxint azonosítottak már, de a legnagyobb figyelmet a Fusarium-toxinok, az aflatoxinok és az Ochratoxin A kapja, mivel ezek veszélyeztetik leggyakrabban az állati és az emberi szervezet egészségét.

Milyen káros egészségügyi hatása lehet a mikotoxinoknak?

Kis mennyiségben a szervezetbe jutva hamar hasi görcsök és hajmenés figyelhető meg. Rendszeresen a szervezetbe jutva egyes mikotoxinok az immunrendszer károsodását, vese- és májbetegségeket okozhatnak, de akár daganatos megbetegedéseket is előidézhet a mikotozikózis.

Milyen élelmiszerek lehetnek mikotoxinnal szennyezettek?

A mezőgazdasági termékekben már a betakarításkor előfordulhat a penészspóra szennyezettség, de a penészgombák mikotoxintermelését befolyásoló tényezők - pl. a rovarfertőzöttség, a hőmérséklet és a páratartalom - a szállítás, a feldolgozás és a tárolás során is kifejthetik káros hatásukat.
A gabonákon kívül a diófélék, kakaóbab, a gyógy- és fűszernövények, a kávébab, valamint a magvak és az aszalványok hordozzák magukban a legmagasabb kockázati tényezőt. Ezáltal természetesen az ezeket fogyasztó haszonállataink is fertőzöttek lehetnek.

Hogyan kerülhető el a mikotoxin-mérgezés?

Fogyasztóként figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származzanak az általunk vásárolt élelmiszerek. Penészedésnek indult élelmiszert akkor se fogyasszunk el, amikor a penészes rész ki- vagy levágható az ételről.
A megelőzésben nagyobb felelőssége az élelmiszerbiztonság rendszerének (HACCP) van: A fogyasztók egészsége érdekében az élelmiszerek mikotoxin koncentrációját gyakran ellenőrzik, és a maximális megengedett szint fölötti értékkel, azaz közegészségügyi kockázattal rendelkezők nem kerülhetnek forgalomba vagy visszahívásra kerülnek. Kövessük nyomon a Nébih honlapján közzétett élelmiszervisszahívással kapcsolatos értesítéseket a fertőzött élelmiszerek elfogyasztásának elkerüléséért.
Természetesen a fő törekvés az, hogy a mezőgazdasági termelők minél könnyebben tudják visszaszorítani a termények penészspórákkal történő megfertőződésének gyakoriságát.

Forrás: www.intechopen.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.