2022.02.23. 17:20:00 9653 281

Vess véget a fájdalomnak, és tedd rendbe az epehólyagodat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az epehólyag az a kis szerv, amelyik a májunk alatt található és a máj által termelt epe tárolására szolgál. Az epe szolgál arra, hogy a vékonybélben történő emésztést segítse. Sajnos az epehólyag nagyon érzékeny, emiatt figyelnünk kellene arra, hogy a nem megfelelő étrend következtében ne alakulhasson ki gyulladás vagy epekő.

Epegörcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Epegörcs

Érdemes tehát minél gyakrabban fogyasztanunk az epehólyag barát élelmiszerekből, míg az azt károsítókat minél jobban elhagyni. De melyik melyik csoportba tartozik?

Az epehólyagra jótékony hatással lévő ételek

Citrus- és diófélék, leveles zöldségek, paradicsom, paprika, bab, lencse, tej, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tofu, kávé és szardínia.
A magas C- és B-vitamin tartalmú, valamint kalciumban és rostban gazdag ételek különösen előnyösek az epehólyag egészséges működésére nézve. Az egészséges étkezés mellett fogyasszunk elegendő folyadékot és mozogjunk napi rendszerességgel! A fogyni vágyók pedig tartsák magukat az egészséges mértékű, azaz nem hirtelen súlycsökkentéshez.

Az epehólyag védelmének érdekében kerülendő ételek

Mogyoró- és növényi olajok, alkoholos italok, finomított szénhidrátok, feldolgozott és magas zsírtartalmú ételek, tojás.
A zsíros és transzzsírokat tartalmazó ételeket a szervezetünk nehezebben bontja le, emiatt megterhelést jelentenek az epehólyag számára.

Az epehólyag leggyakoribb megbetegedései

Az epehólyagunkra azért sem árt vigyázni, mert hamar kerülhet olyan állapotba, hogy csakis annak eltávolítása hoz megoldást. A műtét után pedig még fokozottabban kell figyelnünk az étrendünkre.
Epehólyaggal kapcsolatos problémát jelezhet a has jobb oldalának felső részén a zsíros ételek elfogyasztása után jelentkező fájdalom, az étvágytalanság, a krónikus hasmenés, a hányinger, az elszíneződött vizelet és a sárgaság is.
Az epekő úgyszintén fájdalmas tüneteket okoz, főként, ha elég nagy ahhoz, hogy elzárja az epehólyag vezetéket. A hormonális változások miatt ennek kockázata a nőknél magasabb, mint a férfiaknál, de vannak más epekő képződésre hajlamosító tényezők is. Ilyen a túlsúly, a cukor- és a koszorúér-betegség, valamint a figyelmen kívül hagyott ételallergia.

Előfordulhat, hogy az epekő jelenléte hosszú ideig nem okoz fájdalmat és nincs szükség a kezelésére, de amint ilyen problémára gyanakszunk, haladéktalanul forduljunk kezelőorvosunkhoz!

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...