2014.12.25. 09:39:53 6185 31

Vele kerek a karácsony - Érdekességek a narancsról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jellegzetes illatával, édeskés-savanykás ízével a narancs igazi téli gyümölcs. Egy egész generáció köti a szentestéhez, hiszen volt idő, hogy kuriózumnak számított, és csakis a hideg évszakban lehetett hozzájutni. Így vált a szentesték egyik nélkülözhetetlen „kellékévé”. Aztán teltek az évek, a „nyugat” és a hipermarketek betörésének köszönhetően ma már egész évben kapható. De különlegességét ma is őrzi.

Narancs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Narancs

Egyszerű, házi illatosítóként, a fűtőtesten kiszárítva, reszelve, süteménybe, ízesítőként, vagy díszítőként, vagy egy finom gyümölcssaláta formájában, esetleg dísz gyanánt? Mindegy, a narancs rengeteg módon elkészíthető, fogyasztható. C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti, támogatja az immunrendszert. Azt hittük, sok meglepetést már nem okozhat

Tudtad…?

… hogy a Kínából származó gyümölcsöt, Nagy Sándor hódító útjainak köszönhetően, már az ókori görögök is ismerték? Igaz, ők még a savanykás változatát voltak kénytelenek fogyasztani.

… évszázadokkal később már Európa kiváltságosai is megkóstolhatták? Ekkor még igazi kuriózumnak számított.

…hogy az édesszájúak csak a XVII. században örülhettek, ekkor jutott el Indiából az öreg kontinensre ez a variáció?

Egykor színházakban szolgálták fel, frissítő gyanánt? …hogy C-vitaminban rendkívül gazdag? No, ez biztos mindenki számára ismeretes. De hogy egy nagyobb példány a felnőttek napi C-vitamin szükségletének (60-65 mg) akár kétszeresét is tartalmazza?

…a citrusfélék közül a narancs héjának van a legnagyobb az antioxidáns tartalma.

…a gerezdek közti hártyák bioflavonoidjai lényeges szerepet töltenek be antioxidánsként is, de emellett a C-vitamin hatását is fokozzák, gátolják annak lebomlását, vele együttműködve erősítik a hajszálerek falait.

…hogy antioxidánsainak további fontos szerepe is van, méghozzá a rák megelőzésében? Ez annak köszönhető, hogy mérséklik a szabad gyökök káros hatásait. Megfelelő mennyiségű citrusfélék, így narancs fogyasztásának köszönhetően egyes kutatások szerint csökkenhet a gyomorrák kialakulásának esélye. Míg más felmérésekre hivatkozva kutatók azt állítják, hogy a mell-, a méhnyak- és a tüdőrák kialakulásnak esélyét mérsékelheti az elegendő mennyiségben fogyasztott C-vitamin.

…a gerezdek között és a héj alatt található hártya még más fontos, táplálkozástudományi szempontból lényeges tulajdonsággal is bír? Az ott található pektin gátolhatja a koleszterin és a zsírok felszívódását, így csökkentheti a vér koleszterinszintjét, illetve a májban zajló koleszterinképződést. Ennek köszönhetően nemcsak az érelmeszesedést, hanem az epekőképződést is segíthet megelőzni. Természetesen, egy-egy diétában betöltött szerepe sem utolsó.

…hogy „szőröstül-bőröstül” fogyasztva a legjobb? A fent írt pozitív tulajdonságok után szinte biztos, hogy Te sem fogsz annyi időt bíbelődni, hogy az összes, eddig nem odaillőnek vélt hártyát, héjat leszedd a finom gyümölcshúsról.

Forrás: vital.hu, gesundheit.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...