2017.02.15. 08:00:00 13841 312

Válogatós a gyerek? Ez akár táplálkozási zavar is lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van gyerek a családban? Akkor tudod, hogy mit jelent az, hogy válogatós, finnyás. Kicsi korban ez egy teljesen normális jelenség, ez az úgynevezett neofóbia, azaz a félelem az új ételektől. Ne szidd le, ne erőltesd a nem kellő ételeket, de figyelj oda nagyon, könnyen meglehet, hogy táplálkozási zavar van a hátterében!

Válogatós a gyerek? Vagy te? Lehet, hogy táplálkozási zavar van a háttérben! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Válogatós a gyerek? Vagy te? Lehet, hogy táplálkozási zavar van a háttérben!

Neofóbia

Bevallom, soha nem hallottam még ezt a szót. Viszont rákerestem, ebben a pillanatban 1 570 db találat van rá magyar nyelven és 188 000 angolul. A szó szerinti jelentése az új dolgoktól való félelmet jelenti, azonban ezt főleg a gyerekeknél használják, kifejezetten az ételekre.

Legtöbben kinövik ezt, és később bátrabban állnak az újdonságokhoz. Azonban sokan vannak úgy, hogy továbbra is undorodnak bármiféle új ételtől. Ilyen ismerősünk egyébként nekünk is van. Az általános vélekedés az, hogy amíg nem zavaró a táplálkozásban - azaz nem okoz fizikai tüneteket, fogyást, vagy az egészségtelen, egyoldalú étrend miatti betegséget - addig egyszerűen nem foglalkoznak a válogatósság okaival.

ARFID

Nem, nem elírás a fenti cím. Az ARFID az angol mozaikszóból áll, magyarul kb. elkerülő/korlátozó táplálkozási zavar (Avoidant-Restrictive Food Intake Disorder). Sajnos sokan ebben szenvednek azok közül, akik nem növik ki a neofóbiát.

Ahogy írtuk, számos testi tünete lehet, a beteg szervezete nem jut elegendő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, ezáltal nem vagy nem elégséges ütemben fejlődik illetve növekszik. Hosszú távon pedig számtalan szövődménye lehet.

Amennyiben ez úgy hangzik, mint az anorexia, az nem véletlen, számtalan hasonlóság van a két betegség között (végeredménye ugyanaz, a test nem jut táplálékhoz), de a kiváltó ok egészen más. Ne felejtsük, az anorexiás beteg testképe nem egészséges, azt képzeli magáról, hogy ő túlsúlyos, ezzel szemben az elkerülő táplálkozási zavarban szenvedő személy undorodik (vagy például fél) bizonyos ételektől, italoktól. Viszont ez a betegség sok esetben nem múlik el, hanem végigkíséri a személy egész életét.

A tünetek

A betegségnek számtalan tünete lehet, hiszen mint írtuk, sok esetben betudják egyszerű válogatásnak. Azonban ha gyereked szinte táplálékkiegészítőkön él, hogy ne kelljen megennie pl. a spenótot, vagy akár te magad csinálod ezt, érdemes figyelned az alábbi tünetekre:

  • kihagysz étkezéseket, bizonyos ételeket nem vagy hajlandó mások előtt elfogyasztani, vagy nagyon rituális módon eszel, illetve extrém kombinációban fogyasztasz

  • megrágsz majd kiköpsz bizonyos ételeket

  • az egész családnak bevásárolsz és főzöl, de te mégsem eszel belőle (a nem jut az más kérdés :))

  • kifogásokat keresel, hogy ne kelljen enned

  • a korábbi kedvenc ételeidtől undorodni kezdesz (pl. vörös húsok, desszertek)

  • kizárólag néhány ‘biztonsági’ kaját eszel meg

  • dicsekedsz a nagyon egészséges étrendeddel (kivéve, ha dietetikus vagy)

  • a zsírbevitelt drasztikusan csökkented vagy teljesen megszünteted

  • túlságosan is figyelsz az ételek összetevőire, már-már fanatikusan

  • már hánytál ki valamit, mert bár megetted ugyan, de közben érezted, hogy ellenkezik az “elveiddel”

  • rettegsz a súlyfeleslegtől, az elhízástól

  • a ruhaméret alapján ítéled meg saját magadat, és a tükör előtt is túl sok időt töltesz, főleg önmagadat kritizálva

Ha a fentiek közül sokban magadra ismersz, talán te is érintett vagy. Nem szoktuk ezt javasolni, de olvass utána a betegségnek, és érdemes lenne konzultálnod egy szakértővel!

Forrás: fitnessmagazine.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...