2023.01.09. 17:53:42 8554 339

Valódi vitaminbombák a konyhából
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tél közepén már kezdjük érezni, hogy vitamintartalékaink erősen csökkenőben vannak. Sokkal fáradtabbak vagyunk, talán jóval többet betegeskedünk, mint eddig. A természet azonban most is gondoskodik rólunk, csak észre kell vennünk, ellát bennünket ízletes, színes zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ezekből a friss alapanyagokból remek italokat készíthetünk. Szóval jöhet a vitaminbomba?

Egészséges levek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészséges levek

A nyersen préselt zöldség- és gyümölcslevek nagyon üdítőek és rengeteg pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Pótolják a folyadékot, segítik az emésztést. Feltöltik a testünk ásványianyag készleteit, ráadásul tele vannak vitaminokkal. Mégis nagyon kevesen fogyasztanak zöldségekből készült ivóleveket, pedig aki megkóstolja ezeket, rájön, hogy ezek az italok nemcsak egészségesek, de különösen finomak is.

Hogyan készítsük el ízletesen a friss zöldség- vagy gyümölcsitalokat?

Az elkészítendő zöldséget vagy gyümölcsöt alaposan tisztítsuk meg. Vágjuk nagyobb darabokra, és ha van elektromos présünk, a leghatékonyabb, ha ezzel préseljük ki. Ne csüggedjünk, amennyiben nem rendelkezünk ilyen eszközzel! Reszeljük le a zöldséget, gyümölcsöt, és a levét nagyobb gézbe csomagolva csavarjuk ki! Igaz ez kissé körülményes, de higgyük el megéri a fáradozást. Az így kinyert léhez keverjünk néhány csepp citromot. Így sokkal finomabb és nem barnul meg. A kapott italt különböző módon tudjuk ízesíteni. Készíthetjük őket édesebben, például mézzel, kandis cukorral ízesítve. De lehet fűszeres is a nedű bazsalikommal, mentával, rozmaringgal, fokhagymával, vagy kevés őrölt borssal, köménnyel fűszerezve.

Alapital lehet például a sárgarépalé. Szükségünk lesz néhány szál sárgarépára. A feljebb leírt módon kipréseljük. Kevés citromlével, csipetnyi sóval és ízlés szerint mézzel ízesítjük. Pikáns vitaminbomba készíthetünk uborkából. Készítsünk elő 2 deci kefírt, reszeljünk le 15 dkg uborkát, majd alaposan keverjük össze ezeket 1 deci sárgarépalével és 1,5 deci savanyúkáposzta-lével. A végén fűszerezzük ízlés szerint. Remekül illik hozzá egy csipetnyi kapor, esetleg oregano.

Üdítő paradicsomos paprikalé készítéshez vegyünk pár egészséges zöldpaprikát, paradicsompaprikát és paradicsomot. Préseljük ki a levüket, majd ízesítsük egy kevés sóval, esetleg csipetnyi őrölt borssal.

Paradicsomos narancsitalt 5 dl paradicsomléből készíthetünk, melyhez keverjünk hozzá 2 narancs és 1 citrom kifacsart levét. Fűszerezzük meg kevés cayenne borssal. Újhagyma darabbal díszítve tálalhatjuk.

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk. Kipréselt cékla levét készíthetjük édesebben vagy fűszeresebben is, ízlés szerint. Ha édesebben szeretjük, akkor adjunk hozzá egy kevés almalevet, és mézzel, citrommal ízesítsük. Amennyiben fűszeres ízekre vágyunk, akkor egy kevés fokhagymával és sóval, borssal lesz megfelelő számunkra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.