2021.04.23. 11:42:33 8651 250

Valóban egészségtelen ugyanabban az olajban többször sütni? És mi jön utána?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mind tudjuk már, hogy túl sokszor sütni ugyanabban az olajban nem egészséges. De mennyi is az a túl sok? És ha az olaj ideje lejárt, nem ér a WC-be önteni, de akkor hová? Válaszok, megoldások, amiket nyugodtan követhetsz, ha eddig nem jól csináltad!

Használt olaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Használt olaj

A konyha egyik legfontosabb alapeleme az olaj, amit kis mennyiségben szinte minden főtt ételhez, nagyobb mennyiségben a panírozott ételek, a „kisütős kaják”, a bundáskenyér és még számos más finomság készítéséhez elengedhetetlen. Használjuk helyesen, és utána hulladékként is kezeljük megfelelően!

Ki kell dobnom egy használat után az olajat?

Elterjedt nézet, hogy többször újrahasznált étolaj előszobája a rákos megbetegedéseknek, ám alapvetően otthoni körülmények között akár többször is süthetünk ugyanabban az olajban biztonsággal. Viszont nem mindegy, hogy mit és hogyan.

A káros vegyületek az olajban a túlzott hőnek köszönhetően jönnek létre, az ételmaradványok szemcséi például többször alaposan megégnek melegítés során, fokozva ezt a hatást. Ezért, ha például panírozott ételeket készítünk, valóban legfeljebb három sütés után érdemes kicserélnünk a sütőolajat frissre, míg kizárólag hasábburgonya kisütésekor, akár nyolc alkalommal is nyugodtan használhatjuk.

Az egészséges használat hosszát azonban nem nyújtja meg, ha újra és újra rátöltünk a már használt olajra a frissből, hiszen a szennyeződések benne maradnak. Helyette inkább hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd tegyük el tiszta befőttesüvegbe a következő használatig!

Ne tedd a szemetesbe, és semmiképp ne öntsd a lefolyóba!

A használt sütőolaj közel száz százalékban újrahasznosítható, már csak ezért sem jó ötlet helytelenül a szemetesbe tenni vagy WC-be önteni. Utóbbi módszert azért felejtsd el végleg, mert az olaj nagy része lerakódik a csövekben, és minden egyes alkalommal további rétegek rakódnak a korábbi tetejére. Az zsíros lerakódásban pedig más szennyeződések is megtapadnak, végeredményként pedig egyre lassabban csordogáló lefolyóval, majd végül teljes dugulással fogsz találkozni. Aminek elhárítása macerás, költséges és van, hogy komoly bontást is igényel.
Arról nem is szólva, hogy óriási, de tényleg, már egyetlen palacknyi mennyiség is óriási természeti károkat okozhat a természetbe jutva. Elterül a víz felszínén, akadályozza a szennyvíz tisztítást, az víz oxigén ellátását.

Akkor mi legyen az használ olajjal?

Töltsd vissza kiürült palackjába vagy más jól záródó üvegbe, és add le a MOL, Coop és az ALDI üzletlánc erre kijelölt pontjainak valamelyikén!

Forrás: tudatosvasarlo.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...